More

    Sătmarul se topeşte sub caniculă

    canicula

    Asupra judeţului Satu Mare s-a abătut, în această perioadă, un val de căldură. Temperaturile depăşesc 30 de grade zilnic. Canicula se va mai domoli abia în a treia decadă a lunii. Medicii fac recomandări pentru ca sătmărenii să se protejeze de căldură.

    Frecvent peste 30 de grade
    Potrivit estimării evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 8 – 21 iunie făcute de Administraţia Naţională de Meteorologie, temperaturile vor depăşi frecvent 30-35 de grade ziua şi 20 de grade noaptea. Cele mai ridicate valori vor fi în perioada 14 – 15 iunie. Spre sfârşitul intervalului, va fi posibilă o scădere uşoară de temperatură, valorile menţinându-se totuşi peste mediile climatologice specifice. Astfel, sătmărenii vor mai avea de suportat canicula încă circa zece zile.

    Fenomene asociate instabilităţii atmosferice se vor semnala pe areale restrânse în cursul după-amiezelor, iar pentru intervalul 15 – 18 iunie va creşte probabilitatea pentru averse mai frecvente şi local mai însemnate cantitativ.

    În aceste condiţii, numărul celor care ajung la Urgenţe cu cefalee şi cu stare de sănătate alterată din cauza caniculei este în continuă creştere.

    Recomandările medicilor
    Medicii recomandă ca în această perioadă să fie evitată, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18, să fie purtate pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise, să fie consumate zilnic 1,5-2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Se mai recomandă să nu se consume alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, să fie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice, să se consume fructe şi legume proaspete.

    Totodată, medicii mai recomandă ca cetăţenii să aibă grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-li-se, în mod regulat lichide, chiar dacă nu solicită, să păstreze permanent contactul cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, iar persoanele care suferă de anumite afectiuni îşi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului.

    Potrivit medicilor, este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE