More

    Concediu lung, indemnizaţii mici la nivelul UE

    Indemnizaţiile şi durata concediului de maternitate diferă mult în Uniunea Europeană de la o ţară la alta, la fel ca şi nivelul alocaţiilor lunare primite de cei mici. România are una dintre cele mai lungi perioade ale concediului pentru creşterea copilului, însă nou-născuţii beneficiază de cel mai mic venit de la stat.

    Analize recente comparative relevă faptul că în Austria măsurile de susţinere sunt atât financiare cât şi non-financiare. Cele financiare se plătesc dintr-un fond special şi reprezintă alocaţii de susţinere a familiei şi alocaţii pentru îngrijirea copilului. Mai mulţi bani primesc familiile cu doi sau mai mulţi copii sau cele care au copii cu handicap sever. Plata alocaţiei de creştere a copilului a crescut în 2014 cu 4% şi urmează să crească cu încă 1,9% din 1 ianuarie 2016. Concediul de maternitate este de 16 săptămâni, jumătate înainte şi jumătate după naşterea copilului. Sub sancţiunea legii, angajatorul nu poate concedia părintele care are un copil sub doi ani.

    Concediul de materintate în Luxemburg este de 16 săptămâni. Plata pentru acest concediu este de 100% din venituri. Copiii născuţi după 1 ianuarie 2015 primesc o alocaţie de 265 de euro pe lună.

    Mai mult, copiii primesc o indemnizaţie numită “înapoi la şcoală”, la începutul fiecărui an şcolar, în valoare de 115 euro pentru copii între 6 şi 11 ani şi de 235 de euro pentru cei peste 12 ani.

    Una dintre ţările cu cele mai de succes sisteme de susţinere a familiei cu copii din UE este Suedia. Ajutoarele financiare pentru susţinerea familiei şi copilului se situează aici peste media UE, care este de 2,2% din PIB. Sistemul încurajează ambii părinţi să stea cu copilul. Părintele beneficiază de un concediu plătit de 16 luni. Din acestea, 13 luni primesc 80% din salariul pe care l-au avut, în restul perioadei primesc 21 de euro pe zi. La fel, statul suedez oferă 1.570 de euro pentru stimularea îngrijirii fiecărui copil.

    Situaţia din România este binecunoscută şi nu stăruim asupra ei. Oricum, este lăudabilă iniţiativa Guvernului Ponta de a dubla de la 1 iunie, chiar de Ziua Copilului, alocaţia de stat pentru copii, ca parte a unui program amplu privind protecţia socială a noului născut, precum şi a familiei. Totuşi, concediul este lung în raport cu cuantumul indemnizaţiilor, dar începutul este promiţător.

    Voicu D.Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE