More

    Doi membri ai CSM, acuzaţi de partizanat politic

    3-AL_SzMH

    Ieşirile publice ale unor membri ai CSM au generat o adevărată revoltă în rândul magistraţilor din întreaga ţară. Judecătorul Anamaria Petre, de la Judecătoria Satu Mare, a formulat o sesizare disciplinară împotriva membrilor CSM Horaţius Dumbravă şi Cristi Danileţ pentru atitudinile avute în public, scrie Stiripesurse.ro. Magistratul sătmărean le reproşează că, prin ieşirile lor publice, caracterizate prin partizanat politic, cei doi membri ai CSM au dus atingere gravă imaginii justiției. Judecătorului Horaţius Dumbravă i se reproşează scrisoarea deschisă adresată premierului, prin care i-a cerut să renunţe la imunitatea parlamentară, iar judecătorului Cristi Danileţ că i-a contrat pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și pe senatorii care au cerut preşedintelui Klaus Iohannis demiterea procurorului șef al DNA, Laura Kodruţa Kovesi, și președintelui ÎCCJ, Lidia Stanciu.

    Scrisoare deschisă către Ponta
    Judecătorul Horațius Dumbravă i-a trimis premierului prin intermediul unei scrisori deschise o rugăminte de a renunța la imunitatea parlamentară și de a se pune la dispoziția organelor de anchetă. “În data de 09.06.2015, pe site-ul www.stirepesurse.ro, a fost publicată scrisoarea deschisă adresată de „unul din cei mai importanți membri ai C.S.M., judecătorul Horațiu Dumbravă”, care i-a transmis premierului rugămintea de a renunța la imunitatea parlamentară și de a se pune la dispoziția organelor de anchetă. Această scrisoare deschisă a fost adresată de d-l Horaţius Dumbravă în calitate de „judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România”. Afirmaţiile şi solicitările d-lui judecător au fost preluate în cursul zilei de toate televiziunile de ştiri din ţară. În această scrisoare au fost adresate mai multe solicitări numitului Victor Ponta, Prim-Ministru al României, printre care şi aceea de a renunţa la imunitatea parlamentară privind cererea Procurorului General al României în ce îl priveşte, aflată azi pe rolul Camerei Deputaţilor, de declanşare a urmăririi penale pentru presupuse fapte penale”, se arată în sesizarea judecătorului Anamaria Petre.

    Atingere gravă imaginii justiţiei
    Potrivit magistratului sătmărean, gestul lui Dumbravă aduce o atingere gravă justiţiei. “[…] Potrivit art. 9 din Legea nr. 303/2004, (1) Judecătorii şi procurorii nu pot să facă parte din partide sau formaţiuni politice şi nici să desfăşoare sau să participe la activităţi cu caracter politic. (2) Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi ca în exercitarea atribuţiilor să se abţină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice. De asemenea, potrivit art. 4 din Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, adoptat prin Hotărârea CSM nr. 328 din 24 august 2005, (1) În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu judecătorii şi procurorii nu trebuie să fie influenţaţi de doctrine politice. (2) Judecătorii şi procurorii nu pot milita pentru aderarea altor persoane la o formaţiune politică, nu pot participa la colectarea fondurilor pentru formaţiunile politice şi nu pot permite folosirea prestigiului sau a imaginii lor în astfel de scopuri. (3) Judecătorii şi procurorii nu pot să acorde nici un fel de sprijin unui candidat la o funcţie publică cu caracter politic. Art. 5 din acelaşi Cod deontologic prevede următoarele: (1) Judecătorii şi procurorii nu se pot servi de actele pe care le îndeplinesc în exercitarea atribuţiilor de serviciu pentru a-şi exprima sau manifesta convingerile politice. (2) Judecătorii şi procurorii nu pot participa la reuniuni publice cu caracter politic. Indiferent de faptul că solicitarea adresată unui om politic are sau nu legătură cu sistemul judiciar, atât timp cât ea excede prevederilor constituţionale şi cadrului legal, aceasta aduce atingere gravă imaginii justiţiei […]”, afirmă magistratul sătmărean.

    CSM, surd la Băsescu şi Iohannis
    ”De altfel, sub acest aspect, menţionez că nu am auzit despre acţiunea niciunuia dintre membrii CSM împotriva fostului Preşedinte al României, Traian Băsescu, prin care să se solicite public acestuia să renunţe la imunitatea sa în scopul efectuării de cercetări penale […]. De asemenea, nu am auzit despre acţiunea niciunuia dintre membrii CSM împotriva fostului Preşedinte al României pentru afirmaţiile publice făcute în anul 2014, înaintea pronunţării hotărârii definitive de condamnare a numitului Dan Voiculescu în sensul că, prin politica sa, a fost curăţat sistemul judiciar, acesta arogându-şi meritul de a fi „curăţat” justiţia prin aceea că a numit mii de magistraţi în perioada mandatului său. Or, o asemenea corelare între un act pur formal cum este acela al Decretului Preşedintelui de numire a magistraţilor în funcţie şi evoluţia sistemului judiciar tinde să sugereze că toţi magistraţii numiţi de fostul Preşedinte al României şi-au desfăşurat activitatea sub stricta sa subordonare, respectiv că magistraţii pe care el nu i-a numit în funcţie erau corupţi. Totodată, menţionez că nu am auzit despre acţiunea niciunuia dintre membrii CSM împotriva actualului Preşedinte al României, Klaus Werner Iohannis, pentru afirmaţiile publice făcute în timpul unei dezbateri pentru alegerile prezidenţiale în legătură cu faptul că dosarul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind incompatibilitatea sa, „este deja rezolvat”, mai arată Anamaria Petre. “Or, adoptarea de către unii magistraţi care au calitatea de membri CSM a unor poziţii publice faţă de anumite acte ale unor oameni politici, respectiv omisiunea adoptării unor poziţii publice la fel de ferme în situaţii identice din perspectiva afectării imaginii justiţiei, este de natură să creeze în percepţia publică ideea unei discriminări nejustificate, a unui partizanat politic inadmisibil”, se mai arată în sesizarea disciplinară.

    O altă atingere gravă a imaginii justiţiei
    Celuilalt membru al CSM, judecătorul Cristi Danileţ, i se reproşează că i-a contrat pe preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și pe senatorii care au cerut preşedintelui Klaus Iohannis demiterea procurorului șef al DNA, Laura Kodruţa Kovesi, și președintelui ÎCCJ, Lidia Stanciu. “În data de 27.05.2015, d-l judecător Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost invitatul Orei de Ştiri, la TVR 1. Acesta a explicat de ce demersul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, de a cere preşedintelui Klaus Iohannis demiterea preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi a şefei DNA, este inutil. Totodată, el a precizat care sunt motivele care au condus la achitarea Marianei Rarinca, înainte ca hotărârea de achitare să fie motivată, sugerând că respectiva persoană a comis „ceva” şi că soluţia de achitare nu presupune neapărat nevinovăţia acesteia”, se mai arată în sesizarea depusă de judecătorul Anamaria Petre. “În concluzie, […] având în vedere că imaginea justiţiei a fost grav compromisă în această perioadă, menţionez că prezentul demers, în extras, va fi comunicat în mass-media, pentru a se împiedica propagarea în spaţiul public a ideii că astfel de comportamente reprezintă manifestări tolerate de magistraţii din sistem ori reprezentative pentru aceştia”, mai arată judecătorul din Satu Mare în sesizarea sa disciplinară.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE