More

    Sute de jucării periculoase, retrase din comerţ

    jucarii_periculoase

    Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare au retras de pe piaţă peste 500 de jucării considerate neconforme. De asemenea, comisarii sătmăreni au amendat un număr de 15 societăţi comerciale din cauza acestor deficienţe.

    Jucăriile, luate la control
    Reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare au efectuat la mijlocul lunii trecute pe raza judeţului Satu Mare o acţiune de control privind modul de respectare a prevederilor legale a siguranţei jucăriilor. “Au fost verificate următoarele aspecte: numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorilor şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi, numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare), marcajul de conformitate CE (art. 16 şi art. 17), cerinţele esenţiale de siguranţă, declaraţia CE de conformitate, documentaţia tehnică şi respectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor”, se arată într-un comunicat de presă remis de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor.

    Deficienţe cu duiumul
    Cu prilejul controalelor au fost constatate deficienţe precum lipsa traducerilor sau traduceri incomplete în limba română a unor informaţii privind avertismentele, modul de funcţionare a jucăriilor, modul de utilizare a jucăriilor precum şi de montare a bateriilor la un număr de 11 operatori economici. În cazul a cinci operatori economici s-a constatat lipsa manualelor de utilizare a mai multor jucării, alţi trei operatori economici nu aveau afişate preţurile jucăriilor, iar patru agenţi economici nu aveau certificate de garanţie pentru jucării.

    90% din magazine, prinse cu nereguli
    Pe raza judeţului Satu Mare au fost verificate jucării în valoare de 48.903 lei, la un număr de 16 operatori economici, valoarea jucăriilor cu abateri fiind de 13.000 lei, la un număr de 545 de jucării, care au fost oprite temporar de la comercializare. Pentru deficienţele constatate s-au aplicat sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi amenzi în valoare de 19.000 lei, în cazul a 15 operatori economici.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE