More

    Mii de persoane au celebrat Hramul Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare

    catolic

    Hramul diecezan a adunat şi în acest an la Satu Mare mii de credincioşi din toate colţurile Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare. Societatea lui Isus – ordinul iezuit – a fost cea care a introdus respectul şi devoţiunea în cinstea Preasfintei Inimi a lui Isus în Dieceza Satu Mare. Centrul lor, Biserica Calvaria, a devenit astfel şi locul Sfintelor Liturghii în fiecare an, celebrate cu prilejul sărbătorii Preasfintei Inimi a lui Isus. Dar cum în 1999 însă, locul s-a dovedit a fi neîncăpător din cauza participării enoriaşilor într-un număr din ce în ce mai mare, episcopul Reizer Pál a mutat liturghia principală de limba maghiară de la Biserica Calvaria în Piaţa Libertăţii din faţa Catedralei, unde a fost celebrat şi anul acesta, cu predica provincialului iezuit din Ungaria, preotul Forrai Tamás Gergely.

    Biserica Calvaria a găzduit Liturghiile în română şi germană
    Sfintele Liturghii de limba română şi germană au avut loc însă în Biserica Calvaria – cea de limba română oficiată de pr. Marius Taloș, superiorul regional al Părinţilor Iezuiţi din România, care a început la ora 8.00, iar cea de limba germană a fost oficiată de pr. Forrai Tamás Gergely, de la ora 9.30. “Ca şi în fiecare an, după sărbătoarea Inimii PreaSfinte a lui Iisus, astăzi (ieri, n.red.) are loc slujba Hramului Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare. La acest eveniment se adună enoriaşii din toată Dieceza. Aşadar, vin şi din judeţul Maramureş şi din toate părţile judeţului Satu Mare. Sfânta Liturghie Cea Mare a Hramului a avut loc după ce în Biserica Calvaria a avut loc Sfânta Liturghie în limbile română şi germană”, a spus purtătorul de cuvânt al Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare, Josza Janos.

    Evenimentul principal, în Piaţa Libertăţii
    În deschiderea evenimentului principal, care a avut loc de la ora 11.00 în Piaţa Libertăţii, episcopul Diecezei PS Eugen Schonberger, a ţinut să salute întreaga asistenţă. “Sărbătorim Anul Vieţii Consacrate şi în Dieceza noastră, Anul Dăruirii de Sine, avem onoarea să salutăm cu stimă şi dragoste în mijlocul nostru pe părintele iezuit Forrai Tamas – provincial al ordinului iezuit din Ungaria – şi pe părintele Marius Taloş – superiorul regional al iezuiţilor din România. Salutăm, de asemenea, pe fraţii noştri preoţi, persoane consacrate şi pe credincioşii noştri dragi din întreaga Dieceză. Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a dat posibilitatea să fim acum împreună şi putem să ne rugăm cu toţii pentru Dieceza noastră, pentru familiile noastre şi pentru lumea întreagă”, a spus episcopul Eugen Schonberger.

    Dieceza are două  secole de existenţă
    Hramul Diecezei Romano Catolice de Satu Mare este celebrat de fiecare dată în duminica de după sărbătoarea Inimii Preasfinte a lui Isus, dar în dieceză mai sunt trei biserici cu acest titlu, care şi-au sărbătorit hramul vineri. Este vorba despre lăcaşurile de cult din Curtuiușeni, Tarna Mare şi Tisa. Dieceza are 200 de ani şi cuprinde teritoriul judeţelor Satu Mare şi Maramureş.
    Îi aparţin 48 de parohii şi are 90.000 de enoriaşi.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE