More

    Sătmărenii nu se înghesuie la alocaţia pentru susţinerea familiei

    spas

    Mulţi dintre sătmăreni nu-şi cunosc foarte bine drepturile, dovadă înb acest sens stând şi numărul foarte mic de cereri pentru alocaţia de susţinere a familiei. La nivelul municipiului Satu Mare se află înregistrate, în prezent, doar 140 de dosare privind acest ajutor de stat oferit pentru prevenirea absenteismului şcolar.

    Între 75 şi 428 de lei lunar
    Familiile care au venituri medii lunare de sub 530 de lei pe membru de familie pot solicita alocaţia pentru susţinerea familiei, asta dacă au elevi care urmează cursurile unei şcoli acreditate din România. În funcţie de venituri şi de numărul de persoane, o familie poate primi, în acest fel, între 75 şi 428 de lei în fiecare lună. Tot ceea ce trebuie să facă sătmărenii pentru a primi aceşti bani este să-şi trimită copiii la şcoală şi să prezinte o dată la trei luni o adeverinţă cu veniturile familiei.

    Reprezentanţii SPAS Satu Mare consideră că numărul de dosare este foarte mic, în comparaţie cu numărul locuitorilor municipiului reşedinţă de judeţ, iar acest lucru este cauzat, în mare măsură, de faptul că mulţi sătmăreni nu-şi cunosc drepturile. „Puţini sătmăreni ştiu despre acest ajutor. Mulţi o confundă cu alocaţia pentru copii. Asta explică şi numărul foarte redus de cereri pentru acest ajutor de stat”, a arătat şeful Serviciului Prestaţii Sociale din cadrul SPAS Satu Mare, Adrian Bălaj.
    În afară de bani, familiile care au solicitat acest ajutor vor fi incluse din toamnă şi pe lista cu ajutoare alimentare comunitare.

    Ajutorul poate fi suspendat
    Aceste ajutoare pot fi, însă, şi sistate. Astfel, alocaţia pentru întreţinerea familiei va fi redusă cu 20% în cazul în care unul sau mai mulţi copii acumulează până la 19 absenţe într-un semestru, cu 50% la acumularea a 20 de absenţe într-un semestru şi este suspendată definitiv la peste 20 de absenţe.

    Sătmărenii care îndeplinesc condiţiile de venit şi care au copii la şcoală, sunt aşteptaţi în fiecare zi de marţi şi joi la sediul SPAS Satu Mare, unde vor fi consiliaţi de funcţionarii instituţiei. „Le recomandăm sătmărenilor să vină la sediul instituţiei noastre până în data de 25 a fiecărei luni pentru a avea timp ca până la finalul acesteia să fie încheiată situaţia documentelor”, a mai precizat Adrian Bălaj.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE