More

    După GRINDINĂ şi PLOI vine SECETA. Autorităţile judeţene trag un semnal de ALARMĂ

    10

     

    Directorul Direcţiei Agricole Satu Mare, Ioan Cioltean, a tras un semnal de alarmă vizavi de faptul că în următoarea perioadă se va instala în judeţul Satu Mare seceta pedologică.

    Din câte se pare, seceta s-a instalat deja în judeţele vecine, cea mai gravă situaţie înregistrându-se în judeţul Bihor.

    Datele Administraţiei Naţionale de Meteorologie indică pentru anul 2015 instalarea fenomenului de secetă pedologică în Moldova şi Banat, în cea mai mare parte a Dobrogei, Crişanei şi Transilvaniei precum şi în Sud-Est-ul Olteniei, a anunţat luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, în deschiderea celei de-a 17-a ediţii a Forumului Regional al Apei Dunărea – Europa de Est 2015.

    ‘Acest fapt este cauzat de precipitaţiile reduse înregistrate în ultima perioadă în special în luna mai când în zona Moldovei, spre exemplu, au căzut în medie circa 20,6 mm, faţă de o valoare normală de 64,4 mm’, a spus Gavrilescu.

    Mai mult, potrivit ministrului de resort, Centrul European de Prognoză a Vremii indică pentru următoarele două luni de vară, respectiv iulie şi august, temperaturi ridicate şi un nivel scăzut al precipitaţiilor.

    ‘Dacă aceste estimări se vor confirma putem aprecia o intensificare şi extindere a fenomenului de secetă, în special în iulie şi august în cea mai mare parte a ţării. Cele mai mari deficienţe de apă în sol se estimează a fi localizate în regiunile din Sudul, Sud-Estul, Estul şi Vestul ţării unde seceta pedologică va putea fi extremă şi puternică’, a mai afirmat Gavrilescu.

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE