More

    Agenţia pentru Protecţia Mediului ACUZĂ: Cum să IROSEŞTI MILIOANE de EURO în JUDEŢ?

    10

    Monitorizarea calităţii aerului se face după vechile metode în judeţul Satu Mare. Şi asta pentru că staţiile moderne s-au defectat. Situaţia este recunoscută chiar de către oficialii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, prin directorul Elisabeta Bekessy. Oficialul APM Satu Mare susţine că s-au investit milioane de euro pe degeaba.

    De exemplu, staţia de monitorizare din municipiul Carei este defectă, iar în lipsa banilor oficialii Agenţiei pentru Protecţia Mediului ameninţă cu închiderea definitivă a staţiei. De asemenea, staţia din municipiul Satu Mare este mai mult defectă decât funcţională.

    Agenţia pentru Protecţia Mediului dispune de două staţii automate de monitorizare a calităţii aerului în judeţ. Una este staţia de fond urban SM1 amplasată în curtea Colegiului Naţional Ioan Slavici, iar cea de-a doua este staţia de fond suburban/trafic SM2 situată în municipiul Carei, pe strada Someşului nr. 15. Doar că ambele sunt nefuncţionale. Elisabeta Bekessy susţine că investiţia a fost făcută pe degeaba.

    “Uniunea Europeană a investit bani foarte mulţi în aceste staţii de monitorizare a aerului. Aceste staţii, vă spun sincer, pe propria mea răspundere, nu funcţionează conform cerinţelor Uniunii Europene. Analizoarele se defectează foarte repde, piesele de schimb sunt scumpe, mentenanţa nu este asigurată. Cheltuielile sunt foarte mari cu întreţinerea acestora. Noi considerăm că acest sistem de monitorizare nu este eficient şi s-au dat bani degeaba”, a spus directorul APM Satu Mare.

    Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului, datele de monitorizare a calităţii aerului prin staţia SM 1 nu se pot calcula, având în vedere că sunt necesari trei indicatori. Astfel, doar CO este determinat, pe baza acestuia sunt încadrate la indici de calitate zilnice de 1.

    “Din cauza defecțiunii prelevatorul PM 2,5 pompa Charlie din data de 19.02.2014 nu se mai pot determina gravimetric pulberile în suspensie fracţiunea PM 2,5. Menționăm faptul că în cadrul stației SM1 în calcularea indicelui zilnic de calitate s-a ținut cont doar de concentrația CO. Defecțiunile analizoarelor SO2, PM10, O3, NOx, BTX semnalate nu s-au remediat din lipsa alocațiilor bugetare. Dacă nu se va remedia situația, vom fi obligați să oprim stația, astfel nu mai putem face față solicitărilor UE privind captura de date”, se mai arată în sursa citată.

    Pentru a nu compromite total acţiunea de determinare a calităţii aerului, Agenţia pentru Protecţia Mediului încearcă să folosească tot felul de metode alternative. Mai exact, vechile sisteme, care, culmea, sunt mult mai eficiente.

    11

     

    “Sistemul cel mai eficient este cel de dinainte de implementarea acestor staţii de monitorizare. Prin urmare, avem sistemul nostru prin puncte de prelevare în diferite zone ale municipiului Satu Mare. Acestea sunt eficiente în continuare, chiar dacă se întâmplă ceva şi necesită reparaţii. Dar cheltuielile sunt nesemnificative, iar acest sistem funcţionează foarte bine”, a conchis Elisabeta Bekessy.

    12

     

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE