More

    Gata cu procesele lungi şi costisitoare

    mediatori

    Veste excepţională pentru persoanele care îşi caută dreptatea. Mediatorii sătmăreni oferă rezolvarea unui conflict într-un timp mult mai scurt şi cu un cost mult redus faţă de un proces în instanţă. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către conducerea Corpului Profesional al Mediatorilor din Satu Mare, prin preşedintele Irina Angela Terebeş, respectiv vicepreşedinţii Mariana Dudaş şi Viorel Mirghiş.

    Rezolvare mai ieftină, într-un timp mai scurt
    Costul mediu al unei medieri este cu 60% mai mic decât dacă justiţiabilii ajung să se judece în instanţă. De asemenea, timpul mediu al unei medieri este de 43 de zile, în timp ce timpul mediu petrecut în instanţă de justiţiabili este de 566 de zile. “Costul mediu al folosirii medierii reprezintă cu 60% mai puţin decât costul generat de recurgerea la justiţie. Numărul estimat de zile de soluţionare al unui conflict prin mediere este în medie de 43 de zile, pe când soluţionarea unui conflict în instanţă durează în medie 566 de zile. Deci, vă daţi seama că toate costurile sunt mult reduse şi timpul este mult mai scurt. Una este să te duci doi-trei ani în instanţă şi alta este să îţi rezolvi problema în câteva zile”, a precizat preşedintele Irina Angela Terebeş.

    Judecătorii şi justiţiabilii, cei mai câştigaţi
    De pe urma mediatorilor cei mai câştigaţi par să fie atât judecătorii cât şi oamenii care îşi caută dreptatea. Şi asta pentru că potrivit unor statistici ale instanţelor de judecată, circa 80% din dosarele aflate pe rolul judecătoriilor, tribunalelor sau curţilor de apel din România s-ar preta medierii. Adică, ele nu ar fi trebuit să ajungă, cel puţin teoretic, în faţa judecătorilor. Mai exact, acestea se puteau rezolva mai simplu şi mai ieftin la mediator. “S-a apreciat de către diferiţi reprezentanţi ai instanţelor sătmărene că din numărul total de dosare înregistrate la instanţele sătmărene s-ar preta la mediere aproximativ 80% din dosare. Ceea ce, vă daţi seama, în ce măsură ar degreva de dosare instanţele sătmărene şi nu numai. Cred că procentul s-ar putea aprecia la fel pentru fiecare judeţ”, a declarat vicepreşedintele Viorel Mirghiş.

    Ordine între mediatori
    Pe tabloul mediatorilor există 55 de persoane care practică, cel puţin teoretic, medierea. Totuşi, urmează ca până în luna august să se facă ordine în rândul mediatorilor. Concret, urmează să se clarifice câţi dintre mediatori mai sunt activi. “Tabloul mediatorilor din judeţul Satu Mare cuprinde 55 de mediatori la ora actuală, dintre care urmează să se verifice câţi sunt activi. Căci o parte fie au solicitat suspendarea, fie au fost suspendaţi”, a spus vicepreşedintele Mariana Dudaş.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE