More

    Este nevoie de Bac?!

    Am fost și eu elev cândva. Am trecut și eu prin tensiunea BAC-ului și miile de emoții, retrăiri și angoase. Dar, pe timpul meu era mai simplu să dai BAC-ul. Nu erai supravegheat de camere, polițiști, și nu erai căutat cu detectorul de metale. În schimb, aveai parte de diferite comisii care dădeau buzna în clase pe neprins de veste, și riscai să fii prins cu musca pe căciulă. Noi nu aveam smartphone-uri pe atunci, copiatul era practic imposibil. Așa că am fost nevoiți să învățăm, mult și bine.

    Nu e neapărat ca toată lumea să cunoască o limbă străină, sau două. Nu este necesar ca toată lumea să cunoască gramatica limbii române, istoria, matematica, chimia sau fizica. Ține de alegera și preferințele fiecăruia. Mai mult, nu sunt nici eu de acord cu sistemul educațional de la noi. E un sistem care îți dă ceva cunoștințe, însă nu te învață cu să te descurci în viața matură. Educația de la noi îți oferă un bagaj de informații ca să pășești în viață mai încrezut, lipsit de naivitatea infantilă. Școala te ajută să nu încurci Asia cu Africa și verbul cu adjectivul. Să-i zicem mai simplu: școala te înzestrează cu un pic de cultură generală, ca să nu pari prost și să fii în rând cu lumea.

    Așa că vreau să vă întreb, poate nu aveți nevoie de BAC? Poate o școală de specialitate vă ajunge? „Nu există profesii rușinoase, în afară de hoț”, îmi spunea cândva bunica. Cred până acum în aceste cuvinte. Lumea are nevoie și de instalatori, șoferi, controlori, vânzători ș.a.m.d. La fel, ei ar trebui să fie competenți. Nimeni nu ar vrea să circule cu un pictor la volanul unui microbuz, sau un instalator la cârma unui avion.

    Sper că voi nu aveți de gând să deveniți ingineri, medici sau judecători. Pentru că veți fi ingineri, medici și judecători incompetenți. Ați lăsa un dentist, care a copiat la examene, să vă repare dinții? Nici eu. Voi căuta un dentist competent, care știe chimie, medicină, biologie ș.a.m.d. Să știți că societatea respectă mai mult un tractorist ca lumea, decât un bancher incompetent. Așa că lăsați protestele și gândiți-vă la profesia care vă place mai mult. BAC-ul nu este o chestiune obligatorie până la urmă, cunoștințele contează. Incompetenți avem destui, și din păcate cu toții se vor deputați, bancheri, politicieni, ingineri-șefi, top-manageri ș.a.m.d. Societatea mai are nevoie și de alte profesii, poate nu atât de prestigioase, însă la fel de importante. Succese la BAC!

    Ioan Raţiu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE