More

    Prefectul Avram se va implica pentru achitarea restanţelor băneşti pentru profesori

    sindicat

    Preşedintele Sindicatului din Învăţământul Preuniversitar Satu Mare, Ioan Drăgan, a afirmat ieri, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, că în cursul acestei luni trebuie achitată cea de a treia tranşă din drepturile băneşti câştigate de profesori în instanţă, dar cel puţin până în prezent nu s-a făcut nimic în acest sens. Prefectul Eugeniu Avram a precizat că se va implica în rezolvarea acestor probleme.

    Legea Dialogului Social, respinsă de preşedinte
    Liderul de sindicat a arătat că în cursul acestei luni trebuie achitate drepturile băneşti câştigate în instanţă de profesori. Pentru acest lucru trebuia făcută o rectificare bugetară la Bugetul central, lucru care încă nu s-a întâmplat. Potrivit lui Ioan Drăgan, banii existenţi în momentul de faţă ar acoperi doar 40% din aceste drepturi.

    O altă problemă ridicată de liderul de sindicat a făcut referire la respingerea de către preşedintele ţării a noii Legi a Dialogului Social. „Pe preşedinte l-a deranjat faptul că acele cotizaţii pentru sindicate sunt reţinute de pe statele de plată. Închipuiţi-vă ce ar însemna ca toate sindicatele să colecteze aceste cotizaţii în numerar. Se încalcă atât dreptul sindicatelor, cât şi a sindicaliştilor”, a mai spus Drăgan.
    În încheierea intervenţiei sale, liderul de sindicat a arătat că va fi o vară şi o toamnă vitală pentru învăţământ, făcând referire la propunerile de schimbare a Legii Educaţiei. Cadrele didactice şi-ar dori ca în această lege să fie luate în considerare şi drepturile salariale ale angajaţilor din învăţământ.

    Prefectul Eugeniu Avram a arătat că se va implica atât în ceea ce priveşte achitarea drepturilor băneşti pentru profesori cât şi în ceea ce priveşte demersurile sindicaliştilor cu privire la Legea Educaţiei. „Vom face tot ce se poate din partea noastră pentru ca propunerile sindicatelor să ajungă la Guvern”, a mai spus prefectul.

    Salarii mai mari pentru bugetari
    De asemenea, preşedintele Confederaţiei Sindicale „CNSLR-Frăţia”, filiala Satu Mare, Dan Burulea, a solicitat că salariile în sectorul bugetar trebuie să fie în funcţie de vechime. Liderul de sindicat a mai adăugat că în acest sector salariile minime de bază au ajuns la acelaşi nivel cu salariul minim brut pe economie, adică 975 de lei. „Azi, o persoană care are zeci de ani vechime în câmpul muncii are acelaşi salariu cu un proaspăt angajat, ceea ce nu este normal. În instituţiile de stat nu sunt respectate drepturile salariale”, a mai spus Burulea.

    Prefectul Avram a precizat că îi va convoca la o şedinţă pe toţi reprezentanţii departamentelor de resurse umane din instituţiile publice. „Trebuie ca legea salarizării să fie respectată şi interpretată la fel de toţi”, a mai spus prefectul.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE