More

    Sătmărenii nu vor mai putea construi haotic

    pug

    Tot mai multe primării şi-au depus documentaţiile pentru întocmirea sau avizarea planurilor urbanistice generale. Motiv pentru care nicio persoană nu va mai putea construi haotic, urmând ca investiţiile să fie realizate după nişte reguli stricte. Informaţia a fost făcută publică de către directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Bekessy.

    Regulamente pentru stoparea haosului
    Potrivit evidenţelor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Satu Mare, tot mai multe primării solicită avize pentru întocmirea planurilor urbanistice generale. Astfel, în momentul de faţă există în procedură de reglementare un număr de şapte planuri de urbanism general şi s-au finalizat procedurile de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului pentru un plan urbanistic general. “Tot mai multe primării vin să obţină avizele pentru planurile urbanistice generale. Construcţiile nu se vor mai realiza în mod haotic, ci prin respectarea prevederilor din Planul Urbanistic General. Orice modificare se va putea realiza doar prin Planul Urbanistic Zonal”, a declarat Elisabeta Bekessy.

    Satu Mare va avea un nou PUG

    Satu Mare se pregăteşte să intre în rândul oraşelor occidentale, în special din perspectivă urbanistică. Astfel, Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Satu Mare se află în fază de dezbatere publică. Odată finalizat acesta va asigura o sistematizare eficientă a municipiului reşedinţă de judeţ, urmând să asigure o disciplină în construcţii. Astfel, municipiul Satu Mare va avea delimitate clar terenurile care sunt în intravilan şi cele care sunt în extravilan, precum şi care zone sunt destinate construcţiilor industriale, comerciale sau rezidenţiale. Pe cale de consecinţă, se va înregistra o mai mare disciplină în construcţii, spre disperarea unor grupuri de interese care s-au folosit din plin de haosul care domina prin municipiul Satu Mare.

    Ce este PUG-ul?!
    Prin Planul Urbanistic General se stabileşte şi se delimitează teritoriul intravilan în relaţie cu cel administrativ. Se stabileşte modul de utilizare a terenurilor din intravilan, zonificarea funcţională, organizarea reţelei de circulaţie, delimitarea zonelor afectate de servituţi publice, modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii tehnico-edilitare. Este realizată stabilirea zonelor istorice protejate şi de protecţie a monumentelor istorice, formele de proprietate şi circulaţia juridică a terenurilor şi precizarea condiţiilor de amplasare şi conformare a volumelor construite, amenajate şi plantate. Reglementările pe termen mediu şi lung pe care le include PUG-ul se referă la evoluţia în perspectivă a localităţii, direcţiile de dezvoltare funcţională în teritoriu şi traseele coridoarelor de circulaţie şi de echipare prevăzute în planurile de amenajare a teritoriului naţional, zonal şi judeţean.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE