More

    Ungurii încep să-şi facă cumpărăturile în România

    supermarket

    Reducerea TVA-ului la alimente începe să atragă cetăţenii din Ungaria în supermarketurile sătmărene. Deocamdată nu se poate vorbi de un adevărat fenomen în acest sens, însă numărul clienţilor din ţara vecină creşte de la o zi la alta. Aceştia încearcă să economisească bani pe seama reducerii TVA-ului la 9% în România, în condiţiile în care TVA-ul în Ungaria este de 27%. Încă înainte de a fi aplicată în ţara noastră, reducerea TVA-ului la alimente a provocat îngrijorare în anumite medii politice de la Budapesta. Asta după ce, ani la rând, românii treceau granița pentru prețurile reduse la anumite produse.

    Reducerea TVA-ului în România a creat panică în Ungaria
    Cu puţin timp înainte de reducerea TVA-ului la 9% în România, secretarul-şef al Asociaţiei ungare pentru comerţ OKSZ, Gyorgy Vamos, a declarat pentru ziarul Magyar Nemzet că numeroase familii din Ungaria care trăiesc în zona de frontieră urmează să îşi facă cumpărăturile în România în viitor. Fluctuaţia ratei de schimb şi preţul combustibililor ar urma să influenţeze, de asemenea, cumpărăturile peste frontieră, a apreciat Vamos.

    După ce TVA va fi redusă în România la echivalentul a o treime din cele 27 de procente cât este taxa pentru cele mai multe produse din Ungaria, tot mai multe familii de unguri vor fi atrase de cealaltă parte a frontierei, contribuind astfel la bugetul României şi nu al Ungariei, a subliniat în luna mai oficialul ungur. Numărul tot mai mare al cetăţenilor care vin să-şi facă cumpărăturile în supermarketurile din judeţul nostru pare să confirme că temerile oficialului din Ungaria au fost întemeiate.
    Ungurii preferă

    weekendul pentru cumpărături
    Ungaria are cel mai mare TVA din Uniunea Europeană – 27%. De aceea, maghiarii care locuiesc în apropierea graniţei abia au aşteptat să intre în vigoare reducerea TVA din România. Tot mai mulţi cetăţeni maghiari îşi fac deja cumpărăturile în supermarketurile din judeţul nostru, la final de săptămână, deoarece guvernul de la Budapesta a decis să închidă magazinele duminica.

    Maşinile cu număr de înmatriculare de Ungaria încep să fie văzute tot mai frecvent în parcările supermarketurilor sătmărene. Cetăţenii maghiari cumpără cantităţi mai mari de alimente, lucru care asigură rentabilitatea deplasării în România. “Preţurile au scăzut simţitor în supermarketurile din România. Întrucât locuim în Mateszalka, ne rentează să venim la cumpărături în Satu Mare. Preferăm să venim în week-end şi să ne aprovizionăm pentru toată săptămâna. Uneori, cumpărăm produse alimentare şi pentru rude şi prieteni. Cu cât cumpărăm mai mult, cu atât economisim mai mult”, ne-a declarat Kiss Hajnalka din Mateszalka, în timp ce îşi descărca de zor coşul de cumpărături în portbagajul maşinii, în parcarea unui supermarket din municipiul Satu Mare. La fel încep să gândească tot mai mulţi cetăţeni maghiari din localităţile situate în apropierea graniţei cu ţara noastră.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE