More

    Adrenalină în bătaia puştii

    airsoft1

    Airsoftul este un joc sportiv în care jucătorii simulează un conflict sau efectuează anumite misiuni, cu ajutorul unor replici ale armelor reale ce lansează proiectile sferice non-metalice, utilizând echipamente specifice și tactici militare reale. La jocul de airsoft se folosesc bile din material plastic ca muniție, având o masă între 0.20g și 0.43g. Pentru mulți jucători airsoftul reprezintă mai mult decât un hobby, este o dorință de aventură manifestată într-un joc ce nu cunoaște limite în materie de arme airsoft și scenarii cu tentă militară. Airsoftul este un sport care se bazează în mare măsură pe onoare și respect între jucători.

    Un sport popular, dar costisitor
    Airsoftul se bucură de popularitate în rândul sătmărenilor. Există mai multe echipe în municipiul Satu Mare, în Carei, Negreşti Oaş, dar şi în alte localităţi din judeţul nostru. Deşi, în general, e practicat de tineri, nu există limită de vârstă, printre amatori înregistrându-se numeroşi sătmăreni în toată firea. Îmbrăcaţi în diverse uniforme militare, practicanţii acestui sport pot fi văzuţi în timp ce trag unii în alţii în păduri, pe diverse terenuri accidentate sau printre ruinele unor foste fabrici.

    Airsoftul este un sport destul de costisitor, însă banii cheltuiţi pe dotări aduc extrem de multă adrenalină. “E un joc scump, pentru că trebuie să ai, asemeni unui soldat, echipament complet de luptă: arme airsoft, muniţie constând în bile airsoft, o vestimentaţie potrivită unui adevărat soldat. Trebuie să ai de la eşarfe, şepci de camuflaj, vestoane, veste jachete, bocanci militari, până la huse, genţi de transport, tocuri pentru pistoale şi multe altele. Doar aşa senzaţia că este reală confruntarea de pe câmpul de luptă poate să fie deplină”, ne-a declarat un practicant de airsoft din Satu Mare. “Ador sportul acesta care mă împinge mereu să îmi înving limitele gândirii și limitele fizice. Competiția este una desfășurată la un nivel ridicat indiferent care îți sunt <adversarii>, iar bilele pe care le ai în dotare încep numărătoarea inversă imediat după ce ajungi pe <terenul de luptă>”, scrie pe Facebook un alt sătmărean împătimit al acestui sport.

    Un sport cu origini japoneze
    Istoric vorbind, airsoft-ul își trage rădăcinile din Japonia anilor 70. În Japonia, deținerea armelor de foc a fost interzisă în anii 60, iar ca răspuns la aceste interdicții japonezii au început să producă replici non-metalice de colecție, extrem de realiste, ale armelor de foc militare. Ulterior a fost introdus un sistem de propulsie asemănător cu cel folosit la pistoalele de tir. Așa au apărut replicile perfecte, non-letale, ale armelor de foc reale. Mai apoi au devenit populare pe piețele asiatice sub denumirea de arme ”soft-air” sau ”air-soft”. Replicile propulsate pe gaz au evoluat, spre mijlocul anilor 90, în modele electrice (AEG), mai ieftine, și mai apoi au fost dezvoltate și sistemele, din ce în ce mai performante, pentru acuratețea și portanța proiectilului.

    Jocurile de airsoft variază foarte mult în scenariu și modul de aplicare depinzând de locație, de numărul participanților și de posibilitătile economice, dar în general variază de la jocuri mici tip skirmish, la simulări militare complexe până la reconstituiri istorice. La aceste evenimente jucătorii deseori asezonează replicile de airsoft cu echipament real și tactici militare similare sau identice cu cele folosite de forțele armate.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE