More

    Festivalul oşenilor de la Paris, o reuşită deplină

    paris3

    Festivalul Ziua Muzicii Românești, organizat duminică în premieră la Paris de Rexy Club Events, proprietate a negreștenilor Ana și Mircea Curiban, magazinele Gustul de Acasă conduse de Cristi Frățilă din Boinești și BoutiqueRoumanie.fr., s-a dovedit a fi o reuşită. Peste 3.000 de români și invitați de-ai lor au petrecut românește în capitala Franţei, printre aceştia fiind şi primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca.

    Distracţie în stil românesc
    Startul petrecerii a fost dat la ora 11.00, când primii români atrași de gustul de acasă și-au făcut intrarea în spațiul generos destinat petrecerii în aer liber. Micii și berea românească, dar și celelalte preparate atent pregătite de organizatori au trecut ca pâinea caldă, bucătarii reușind cu greu să facă față cererii. Când a fost vorba de muzică, românii au cântat hitul ”Vara nu dorm” cu Connect-R, dar s-au prins și în horă pe acordurile de muzică populară.

    Primarul Aurelia Fedorca s-a numărat printre participanți, fiind invitatul special al organizatorilor. ”A fost o zi minunată, nu am crezut că spiritul românesc este atât de viu aici, în inima Franței. Sunt de-a dreptul copleșită de primirea pe care mi-au făcut-o Ana și Mircea Curiban, Cristi Frățilă și soția sa și Irina Mariana Bogdan, fondatoarea Asociaţiei Mecena, care colectează rechizite și alte donații pentru copiii din centrele de plasament din Satu Mare. Le mulțumesc pentru tot ceea ce fac, pentru că au avut această inițiativă și pentru că au organizat festivalul atât de bine. Am găsit la Paris o comunitate de negreșteni și oșeni foarte unită, care face cinste României și Europei. Pentru toate acestea, au toată considerația și respectul meu, pe lângă felicitările pe care le-am transmis personal”, a declarat primarul Aurelia Fedorca.

    Una peste alta, primul festival al muzicii românești de la Paris a fost o reușită pe linie, atrăgând pe lângă români și francezi îndrăgostiți de spiritul românesc, dar și alte nații din capitala franceză.

    Sărbătoarea oraşului Montreuil
    Primarul Aurelia Fedorca a participat sâmbătă și la sărbătoarea orașului Montreuil. ”La sărbătoarea orașului Montreuil din Franța am cunoscut oameni cu suflete minunate, gazdele noastre de sâmbătă – Irina Mariana Bogdan și Cristi Frăţilă. Apreciez implicarea acestor tineri, ambasadori ai Țării Oașului, care de departe de casă se gândesc la copiii neajutorați de acasă. M-am bucurat să revăd negreșteni, oșeni și alți români care au venit să savureze gustul de acasă la tarabele instalate cu această ocazie. Am avut onoarea să intru în contact și să schimb impresii cu domnii Choukri Yonis – viceprimar pe problemele asociațiilor și Claude Reznik – viceprimar pe probleme de cooperare, solidaritate și migrație și cu doamna Amelie Le Formal – consilier pe probleme europene. A fost o experiență nu doar foarte plăcută, ci și constructivă. Sper să stabilim legături de durată. Oficialii din Montreuil au apreciat inițiativa negreștencei Irina Mariana Bogdan de a înființa asociația Mecena, care are drept scop ajutorarea copiilor din centrele de plasament din Satu Mare. Personal am fost încântată de această acțiune și promit să o susțin cu tot ce îmi stă în puteri. O felicit și cu această ocazie atât pe ea cât și pe Cristi Frățilă, care s-a oferit să doneze fundației Mecena o parte din încasările pe care magazinele Gustul de Acasă le-a avut la evenimentele de sâmbătă și duminică”, a declarat primarul Aurelia Fedorca.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE