More

    Întâlnire de 50 de ani a absolvenţilor Şcolii profesionale Carei

    absolventi

    Absolvenţii promoţiei din 1965 a Şcolii profesionale Carei, profilul tâmplărie, s-au reîntâlnit sâmbătă la Colegiul Tehnic Simion Bărnuţiu. La întâlnirea de 50 de ani au fost prezenţi 12 din cei 33 de foşti absolvenţi. Dintre foştii lor colegi mulţi au decedat, iar alţii sunt bolnavi. Directorul Gindele Emeric i-a felicitat în cadrul orei de dirigenţie, desfăşurată în cadru festiv. Acesta a arătat că scopul instituţiei pe care o conduce este de a trezi interesul tinerilor faţă de învăţământul profesional. În acest sens, au fost iniţiate profiluri tehnice în funcţie de necesităţile de pe piaţa muncii, elevii beneficiind de instruire practică în cadrul sistemului de învăţământ dual. Direcţia este bună, având în vedere că 85% dintre absolvenţii de anul trecut şi-au găsit locuri de muncă.

    În urmă cu 50 de ani, şcoala profesională avea o durată de trei ani. Atunci, ucenicii învăţau teorie timp de două zile pe săptămână, iar celelalte patru zile făceau practică. La absolvire, în 1965, cu toţii au primit repartiţie, astfel că mulţi au rămas în Carei. Câţiva dintre ei au învăţat în continuare, devenind maiştri şi instructori tâmplari, astfel încât ucenicii “ieşiţi de sub mâinile lor” au câştigat numeroase concursuri naţionale de tâmplărie.

    Absolvenţii de acum 50 de ani şi-au adus aminte cu respect de foştii lor maiştri: Ignațiu Venig şi Gheorghe Vaju, respectiv de dirigintele lor Vasile Venig. După cum au afirmat foştii elevi, cei enumeraţi anterior au fost maiştri adevăraţi, care au iubit meseria, simţind în suflet că au datoria de a preda şi altora tainele acestei meserii.

    Bogdan Tulbure

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE