More

    Hram la cea mai veche şi mai importantă mănăstire din judeţ

    bixad

    Mare sărbătoare ieri pentru creștini. Bisericile i-au prăznuit pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În inima Țării Oașului, la Mănăstirea din Bixad, unde biserica și-a sărbătorit hramul, credincioșii îmbrăcați în straie de sărbătoare au ascultat cuvintele de învățătură ale arhiepiscopului de Argeș, Î.P.S. Calinic, respectiv ale episcopului ortodox al Maramureşului şi Sătmarului, P.S. Iustin Sigheteanul. Cei doi invitați de seamă au primit flori și cadouri din partea starețului și a fraților de mănăstire. După terminarea Sfintei Liturghii, credincioșii au fost invitați la o agapă creștinească.

    Mii de credincioşi, prezenţi la Bixad
    Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel are în Țara Oașului o însemnătate aparte. Mii de credincioși se adună de fiecare dată la Mănăstirea din Bixad unde biserica, ce datează din anii 1700, își celebrează hramul. Oșenii, îmbrăcați în straie de sărbătoare, au bătut pe jos drumul până la lăcașul de cult doar pentru a ajunge la mănăstire, acolo unde recunosc ei că își găsesc de fiecare dată liniștea. “Așa e tradiția la noi, trebuie să ne îmbrăcăm în straiele noastre de sărbătoare şi venim aici la biserică. Pe jos am venit cinci kilometri pentru a lua parte la slujbă. Dacă acasă nu avem vreme să ne rugăm, venim aici, aici suntem împreună cu Dumnezeu, aici găsim liniște sufletească și ne rugăm”, a spus un localnic.

    Mama mănăstirilor din judeţul Satu Mare
    Ziua de ieri a fost cu atât mai specială cu cât Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți în fruntea căruia s-a aflat episcopul vicar al Maramureșului și Sătmarului, P.S. Iustin Sigheteanul. Prea Sfinţia Sa a ţinut să sublinieze faptul că Mănăstirea Bixad este cea mai veche mănăstire din judeţul Satu Mare. “Mănăstirea Bixad din Ţara Oaşului este mama mănăstirilor din judeţul Satu Mare, cea mai importantă, cu existenţă de peste patru secole. Credincioşii din Ţara Oaşului sunt foarte ataşaţi de această vatră monahală, ea are o istorie zbuciumată, dar iată că este casa Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi Dumnezeu le-a dăruit oşenilor această Sfântă Mănăstire pentru ca să se sfinţească şi să se întărească în credinţă”, a spus P.S. Iustin Sigheteanul.

    bixad2

    Predica, rostită de Î.P.S. Calinic
    Predica a fost rostită de arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Î.P.S Calinic, care a ţinut să mulţumească pentru invitaţia făcută de credincioşii din această parte a ţării. “Oşenii nu confundă planurile, când este vorba despre credinţă, rugă la Dumnezeu. Când este muncă este muncă, când este rugăciune este rugăciune. Îi mulţumim lui Vlădica Iustin că ne-a invitat şi m-am bucurat foarte mult pentru că am putut să ne rugăm împreună”, a spus Î.P.S. Calinic.

    Arhimadritul Emanuil Rus, starețul mănăstirii, a dorit să mulțumească pentru vizita făcută de înaltele fețe bisericești, care au înțeles cât de importantă este această zi de sărbătoare pentru oșeni.

    Silvia Spanciu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE