More

    Combaterea violenţei în familie, la cote de avarie

    violenta

    Violenţa în familie este un domeniu în care autorităţile depun eforturi considerabile. Doar că din lipsa unor pârghii legale, respectiv a unor centre specializate, fenomenul nu poate fi stăpânit. Motiv pentru care doar câteva zeci de femei au curajul să îşi raporteze soţii, dar o parte importantă dintre acestea îşi retrag plângerile, a arătat directorul DGASPC Satu Mare, Mariana Dragoş, în şedinţa de ieri a ATOP.

    Prea puţine femei au curaj să raporteze violenţa
    Potrivit unor evidenţe ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare, doar 22 de femei au avut curajul să îşi raporteze soţii sau concubinii violenţi. Din păcate, reprezentanţii DGASPC susţin că ei nu pot interveni pe lângă Poliţie, fapt pentru care fenomenul este greu de ţinut sub control. “În acest an am avut 22 de cazuri de violenţă în familie raportate. Subliniez acest lucru, pentru că nu toate victimele raportează. Noi putem să consiliem, dar nu putem să facem sesizarea la Poliţie. Cadrele didactice o pot face dacă văd diverse manifestări ale copilului”, a spus directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare, Mariana Dragoş.

    Centrul specializat, o necesitate
    Directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Satu Mare, Mariana Dragoş, susţine că un instrument în lupta cu violenţa în familie ar fi înfiinţarea unui centru specializat pe acest domeniu. DGASPC a depus un proiect în acest sens, sperând să fie implementat cât mai curând. “Un punct vulnerabil în dezvoltarea serviciilor în domeniul violenţei în familie este acum Serviciul de Asistenţă pentru Victimele Violenţei în Familie. A fost depus un proiect pe fondurile norvegiene pentru gestionarea fenomenului violenţei în familie. Locaţia există. Partea care lipseşte în combaterea fenomenului este acea asistenţă de specialitate într-un centru specializat, aici mă refer inclusiv la găzduire”, a spus Mariana Dragoş.

    Centru specializat doar pentru copii
    Directorul DGASPC susţine că judeţul nostru are doar un centru pentru găzduirea şi consilierea minorilor abuzaţi. “Suntem prima direcţie din ţară care, în anul 2006, am înfiinţat Serviciul de Intervenţie în Situaţie de Abuz, Neglijare, Maltratare. Acest serviciu, de-a lungul timpului, a încercat să răspundă nevoilor copilului”, a arătat Mariana Dragoş.

    Personal insuficient, atribuţii restrânse
    Pe lângă personalul insuficient, autorităţile se mai confruntă şi cu lipsa unor pârghii legale care să le confere autoritate în faţa abuzatorilor. “În cadrul serviciului avem doi psihologi şi trei asistenţi sociali. Cu siguranţă mai avem nevoie de personal. Nouă, ca asistenţi sociali, ne este, de multe ori, greu să intrăm în medii vulnerabile, când vorbim despre violenţă în familie. De multe ori ne este foarte greu nouă, ca specialişti, să punem în practică un ordin de restricţie atunci când abuzatorului i se interzice să mai aibă acces în locuinţă”, a acuzat Mariana Dragoş.

    Semne mari de întrebare
    Mariana Dragoş susţine că existe unele femei care rămân în mediul violent, depăşind astfel puterea de înţelegere a specialiştilor, care încearcă să le ajute. “O femeie care suferă un abuz din partea soţului, fie că este vorba despre un abuz fizic, se raportează la acea dependenţă care se realizează de-a lungul timpului cu abuzatorul. Şi nu vorbim doar de o dependenţă materială, de o locuinţă în care să stea, un salariu. Sunt şi alte cauze care o determină să renunţe pe victimă la acea plângere. Nu înţelegem cum o femeie are trei copii cu soţul abuzator şi îl face şi pe al patrulea, deja ne punem semne de întrebare ca specialişti”, a concluzionat directorul DGASPC Satu Mare.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE