More

    Festival în familie la Căpleni

    capleni

    La Căpleni, Festivalul Mlaștinii s-a transformat într-o sărbătoare în familie. Români, maghiari și șvabi s-au adunat pentru a petrece de ziua comunei. Alături de ei au fost localnicii comunelor din împrejurimi, dar și invitați veniți din străinătate. Programul artistic a fost susţinut de trupe şi artişti locali. De asemenea, echipe de gospodine din Urziceni, Cămin, Foieni şi Căpleni au gătit ştrudel. Atracţia principală a fost un bograci gigant, de 600 de litri.

    De toate pentru toţi
    Deschiderea oficială a avut loc sâmbătă, la ora 15.00. La manifestări au participat pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi delegaţii din cele trei localităţi din Ungaria înfrăţite cu Căpleniul: Tát, Taktaszada şi Napkor, respectiv din localitatea Imely din Slovacia, cu care urmează să se înfrăţească.

    Iar cum zona este una renumită pentru tradițiile sale culinare, festivalul a pus un accent deosebit pe specialitățile gastronomice. Gospodinele din mai multe localități au făcut abstracție de căldura de-afară și au stat lângă aragaz pentru a pregăti cea mai renumită delicatesă a zonei ștrudelul șvăbesc. Zeci de kilograme de făină, ouă și ulei s-au transformat în mâinile dibace ale bucătăreselor în delicioasele deserturi. Iar doamnele au fost bucuroase să dezvăluie gurmanzilor secretul rețetei de ștrudel.

    Dacă gospodinele au fost ocupate cu ștrudelul, pe bucătari i-a așteptat o provocare și mai mare. Un ceaun imens a fost pus pe foc încă de dimineață pentru ca, la ora prânzului, petrecăreții să poată fi serviți cu bogracs. Nu mai puţin de 600 de litri de apă, kilograme după kilograme de carne și multă boia au fost ingredientele perfecte pentru renumita mâncare ungurească.

    Consiliul Judeţean, alături de localnici
    La fel ca și în anii precedenți, alături de locuitorii din Căpleni a fost și președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, care a recunoscut că vine cu plăcere la Festivalul Mlaștinii pentru atmosfera și buna dispoziție pe care o găsește aici de fiecare dată. “Este un eveniment frumos la Căpleni. Vreau să îl felicit pe domnul primar Mosdoczi Vilhelm pentru multiculturalitate. Asta este frumos, că fiecare localitate a judeţului are ceva de prezentat. Dacă ne gândim doar la numele acestui festival: Festivalul Mlaştinii. Aici era cândva o zonă mlăştinoasă în cea mai mare parte, între Carei şi Sătmar, şi chiar actualul drum naţional era o fâşie îngustă care lega Careiul de Satu Mare. Felicitări pentru că găsesc sursa de finanţare pentru a organiza acest eveniment”, a spus Adrian Ştef. Preşedintele Consiliului Judeţean le-a mai dat asigurări localnicilor că drumul de acces spre Căpleni a fost preluat de Consiliul Judeţean şi va intra în reabilitare.

    Eveniment în familie
    Primarul comunei Căpleni, Mosdoczi Vilhelm, a ţinut să organizeze acest festival ca pe unul în familie, în care românii, maghiarii şi şvabii să îşi prezinte tot ce au mai bun, de la tradiţiile culinare până la port sau cântece populare. “Trăim într-o comună în care convieţuim români, şvabi, maghiari. Noi am organizat această festivitate ca să vină fiecare naţie, fiecare religie, să arate ce mâncăruri şi porturi tradiţionale au. Noi am primit cu braţele deschise orice persoană care a dorit să vină. Am lăsat această festivitate să fie una a oamenilor din Căpleni, căci pe scenă vor urca persoane din localitate”, a spus Mosdoczi Vilhelm.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE