More

    Bătaie mare pe terenurile agricole

    Fermierii încearcă să-şi extindă parcelele, în timp ce proprietarii ţin cu dinţii de terenurile lor

    agricol

    În prezent, se înregistrează un adevărat blocaj pe piaţa terenurilor agricole. Fermierii care au disponibilităţi financiare, societăţile agricole puternice, dar şi diverşi investitori tatonează piaţa, încercând să cumpere parcele cât mai mari de teren agricol.

    Chiar dacă preţurile încep să crească, proprietarii refuză să-şi vândă suprafeţele de teren agricol. Un hectar de teren agricol a ajuns să se vândă cu 5.000 de euro în zona Careiului. În general, tranzacţiile sunt destul de rare şi au ca obiect suprafeţe mici, de la câţiva ari până la cel mult două sau trei hectare.

    Doar terenurile mici sunt scoase la vânzare
    Pe site-ul Direcţiei Judeţene Agricole Satu Mare au fost postate, în această lună, 41 de anunţuri privind vânzarea de terenuri, centralizate la nivelul întregului judeţ.
    Majoritatea ofertelor de vânzare sunt însoţite şi de actele de acceptare a ofertei. Suprafeţele oferite spre vânzare de către proprietari, în majoritatea cazurilor având calitatea de arendaşi, sunt destul de mici, variind de la câţiva ari până la unul, două sau, mai rar, trei-patru hectare.
    Proprietarii cer preţuri diferite, în funcţie de localitatea în care se află terenurile scoase la vânzare.
    De exemplu, potrivit ultimului anunţ postat ieri pe site-ul Direcţiei Judeţene Agricole Satu Mare, un proprietar cerea 2.500 de lei pentru un teren de 0,53 ha, situat în Halmeu.
    Acelaşi proprietar cere tot 2.500 lei pentru un teren în suprafaţă de 0,49 ha, situat tot în Halmeu. Pentru un teren de 1,74 ha din Culciu se cere preţul de 10.440 lei. Proprietarul unui teren arabil din Beltiug, în suprafaţă de 1,2 ha, cere 4.000 lei.
    Potrivit actelor de acceptare a ofertei, există cumpărători interesaţi să achiziţioneze şi aceste parcele cu suprafeţe mici, iar preţurile nu sunt tocmai la îndemâna oricui.
    Astfel, două hectare din Porumbeşti au fost vândute cu 8.000 lei/ha. Un teren de 2,86 hectare din Dorolţ a fost vândut cu 67.200 lei. În Satu Mare, un teren în suprafaţă de 0,59 hectare a fost vândut cu 10.000 lei.

    Preempţiunea avantajează vecinii şi societăţile agricole

    Aceste suprafeţe de teren sunt cumpărate, în majoritatea cazurilor, de către vecinii de parcelă, cărora legea le garantează drept de preempţiune. Astfel, statul încearcă să stimuleze concentrarea suprafeţelor de teren agricol în proprietatea fermierilor şi a societăţilor agricole. În lipsa unor oferte privind suprafeţe mai mari, aceştia se mulţumesc să le cumpere şi pe cele mai mici când li se iveşte ocazia.
    În ultima perioadă nu s-au înregistrat tranzacţii cu suprafeţe mari de teren agricol, de ordinul zecilor de hectare. Se pare că unii investitori străini ar fi interesaţi să achiziţioneze asemenea suprafeţe, însă nu au de la cine să le cumpere. Cei care dispun de asemenea suprafeţe însemnate n-au de gând să le vândă, ba chiar din contră, încearcă să cumpere în continuare pământ.
    Cele mai mari preţuri pentru terenurile agricole se înregistrează în zona Careiului. Suprafeţele scoase la vânzare de arendaşi sunt cumpărate imediat de societăţile agricole care lucrează pământurile respective, cele mai roditoare din judeţul nostru. Fermierii mai mici încearcă să cumpere şi ei terenuri, fiind convinşi că preţurile vor înregistra salturi spectaculoase. Ultimele tranzacţii s-au încheiat deja la sume de aproximativ 5.000 de euro pentru un hectar. Nici măcar la acest preţ nu se mai găsesc terenuri în imediata apropiere a municipiului Carei.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE