More

    Canicula topeşte judeţul Satu Mare

    caniculaok

    În cursul zilei de ieri, pentru judeţul Satu Mare a fost emisă o avertizare cod portocaliu de caniculă. Premierul interimar Gabriel Oprea a convocat ieri după-amiază o videoconferinţă cu prefecţii pe tema caniculei. Oprea le-a cerut prefecţilor ca, împreună cu primarii şi directorii de deconcentrate, să ia toate măsurile necesare pentru protejarea populaţiei faţă de valul de caniculă. Potrivit ANM, marţi şi miercuri judeţul nostru se va afla în mod sigur sub cod portocaliu de caniculă, existând posibilitatea ca miercuri să fie emis cod roşu. La finalul videoconferinţei, subprefectul Altfatter Tamas le-a solicitat celor de la Ambulanţă şi UPU să fie pregătiţi pentru un aflux crescut de pacienţi afectaţi de temperaturile extrem de ridicate.

    Videoconferinţă cu prefecţii
    Vicepremierul Gabriel Oprea le-a cerut prefecților ca împreună cu reprezentanții direcțiilor de sănătate publică județene și cu primarii să ia toate măsurile necesare pentru asigurarea la parametri optimi a asistenței medicale, în special în cazul afecțiunilor specifice sau care se agravează în caz de caniculă. Cele mai vulnerabile persoane sunt: copiii, bolnavii cronici şi vârstnicii. Vicepremierul a solicitat verificarea şi asigurarea funcţionării sistemelor centralizate de distribuire a apei potabile. De asemenea, a cerut ca pe bulevardele aglomerate, în pieţe, precum şi în alte zone expuse caniculei să fie organizate puncte de distribuţie a apei potabile. “Dacă temperaturile depăşesc 37°C, angajatorii trebuie să ia anumite măsuri pentru asigurarea condiţiilor de muncă şi menţinerea stării de sănătate a angajaţilor. Pentru protejarea angajaţilor, este foarte importantă asigurarea unei cantități de apă de doi până la patru litri pentru fiecare angajat”, a adăugat Gabriel Oprea. Premierul interimar a mai declarat că au fost mobilizaţi angajaţii ISU, ai SMURD şi ai Ambulanţei, cerându-le celor de la Electrica să fie pregătiţi în cazul apariţiei unor sincope în alimentarea cu energie electrică.

    Caniculă urmată de furtună la Satu Mare
    În cadrul videoconferinţei cu prefecţii, reprezentantul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a arătat că azi vor fi sub cod portocaliu de caniculă patru județe, respectiv Satu Mare, Arad, Bihor și Timiș, iar în alte 32 de județe și Municipiul București există o avertizare de cod galben. Reprezentantul ANM a adăugat că nu exclude varianta ca miercuri să fie emisă avertizarea de cod roşu de caniculă pentru cele patru judeţe. De asemenea, pentru noaptea de miercuri vor fi emise avertizări de descărcări electrice şi furtuni puternice în cele patru judeţe din vestul ţării, printre care şi judeţul Satu Mare. Potrivit ANM, până la sfârşitul lunii iulie în toată ţara vor fi înregistrate temperaturi de peste 30 de grade. Din această cauză, în multe zone din România se vor înregistra secete extreme.

    Subprefectul Altfatter cere mobilizare maximă
    În încheierea videoconferinţei, subprefectul Altfatter Tamas le-a atras atenţia celor de la Ambulanţă ca în cursul zilei de azi să fie mobilizate cadre suficiente, iar cadrelor de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean să fie pregătite pentru un aflux mare de persoane afectate de temperaturile ridicate, mai ales copii şi bătrâni. Subprefectul Alfatter a adăugat că a transmis tuturor primăriilor din judeţul nostru avertizarea de cod portocaliu de caniculă emisă de ANM, solicitându-le să ia măsurile de protecţie a populaţiei prevăzute de legislaţia în vigoare. De asemenea, Altfatter le-a solicitat directorilor de deconcentrate să monitorizeze cu atenţie situaţia pentru a evita apariţia unor probleme.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE