More

    “Îi aşteptăm şi sprijinim pe toţi tinerii să îşi înceapă o afacere”

    valea

    Ministrul Daniel Constantin a fost însoţit, în vizita sa în comuna Valea Vinului, de reprezentanţii Caravanei PNDR, şi anume secretarul de stat George Turţoi, directorul adjunct al Agenţiei de Finanţare a Investiţilor Rurale (AFIR), Iulian Bucătaru,directorul general al Autorităţii de Management a PNDR, Daniela Elena Rebega, şi directorul APIA la nivel central, Mihail Puţintei. La întâlnire au mai fost prezenţi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, primarul comunei Valea Vinului, Radu Cristea, directorul executiv GAL Someş-Codru, Adrian Bratosin, directorii instituţiilor subordonate Ministerului Agriculturii, alţi primari şi fermieri din zonă.

    Primul care a luat cuvântul a fost primarul comunei Valea Vinului, Radu Cristea, care a ţinut să sublinieze importanţa fondurilor europene în dezvoltarea localităţii şi a întregii zone. “Aş vrea să spun că în condiţiile în care bugetele primăriilor nu permit investiţii majore, Planul Naţional de Dezvoltare Rurală reprezintă o gură de oxigen, ajutându-ne la dezvoltarea durabilă a localităţilor noastre. Noi, la Valea Vinului, am reuşit împreună cu comuna Culciu să accesăm un proiect de şase milioane de euro şi l-am şi dus la finalizare. Suntem singurii din judeţ care ne putem lăuda cu un asemenea succes. Aşteptăm în continuare să se mai deschidă linii de investiţii şi să putem atrage tot mai multe fonduri”, a spus primarul Radu Cristea.

    Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a precizat că prin instituţia pe care o reprezintă au fost sprijinite din toate punctele de vedere grupurile de acţiune locală din judeţ, fapt care s-a reflectat în activitatea foarte prolifică a acestora. “Îi respect foarte mult pe aceşti oameni minunaţi din zonă. Domnule ministru, aş dori să vă anunţăm că eu, împreună cu colegul meu Adrian Ştef, cu echipa de la Consiliul Judeţean am sprijinit bunul mers al Grupurilor de Acţiune Locală din judeţul Satu Mare, pentru că pe fiecare în parte i-am ajutat cu sume însemnate de bani pentru a-şi putea începe activitatea”, a spus Mircea Govor.

    Directorul executiv al GAL Someş-Codru, Adrian Bratosin, a ţinut să confirme cele spuse de Mircea Govor. “Consiliul Judeţean Satu Mare este printre puţinele consilii judeţene din ţară care au sprijinit grupurile de acţiune locală. Fondurile ne-au fost foarte utile în demararea activităţilor noastre”, a spus Adrian Bratosin.
    Ministrul Daniel Constantin l-a felicitat pe primarul Radu Cristea pentru cele circa şapte milioane de euro investite în localitate din fonduri europene. “Nu cred că este cazul să vorbim noi prea mult, ci mai degrabă să vă răspundem la întrebări. De ce spun acest lucru?! Pentru că mă uitam puţin pe lista de proiecte şi am văzut că doar în comuna Valea Vinului sunt aproape şapte milioane de euro care au venit în perioada 2007-2013. Vreau să îl felicit pe domnul primar pentru acest lucru”, a spus Daniel Constantin.

    Daniel Constantin a mai precizat că este foarte important să se pună accent pe tineri, iar Ministerul Agriculturii nu doar că a reuşit să sprijine financiar tinerii pentru dezvoltarea unor afaceri, ci chiar să majoreze aceste fonduri. “Doar în comuna Valea Vinului avem zece tineri care au beneficiat de investiţii de 25.000 sau 45.000 de euro. Vreau să vă spun că acum finanţarea este sută la sută nerambursabilă, şi a crescut la 50.000 de euro. Îi aşteptăm pe toţi tinerii să se instaleze, să îşi înceapă o afacere, pentru că este nevoie să păstrăm într-un judeţ de graniţă, unde accesul către Vest este mult mai uşor, şi ştiu ce înseamnă păstrarea tinerilor şi să le oferim şanse pentru a se dezvolta în comunitatea din care fac parte”, a spus Daniel Constantin.
    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE