More

    Reabilitarea străzilor din Carei costă 8-9 milioane euro

    eugen-kovacs

    Străzile din municipiul Carei au fost afectate de lucrările de modernizare atât a reţelei de distribuţie a energiei electrice cât şi a lucrărilor de modernizare a reţelei de apă şi canalizare, aflate în plină desfăşurare. Reabilitarea străzilor afectate de lucrări ar costa, potrivit unor calcule preliminare, circa 8-9 milioane de euro. Primăria îşi propune să atragă jumătate din suma necesară prin intermediul proiectelor cu finanţare europeană. Singura soluţie pentru cealaltă jumătate din sumă o constituie accesarea unui nou credit bancar.

    Zeci de străzi afectate de lucrări
    În prima parte a acestui an, străzile din municipiul Carei au fost afectate de lucrările de modernizare a reţelei de distribuţie a energiei electrice. Lucrările au fost necesare ca urmare a defecţiunilor care au generat penele de curent de la începutul acestui an, când o mare parte a oraşului a fost în beznă timp de câteva zile.

    Străzile din Carei au fost afectate şi de lucrările de modernizare a reţelei de apă şi canalizare. Cu toate că lucrările de execuţie la acest proiect au fost atribuite doar anul acesta, stadiul lucrărilor este de peste 50%, existând toate premisele ca la sfârsitul acestui an proiectul să fie finalizat. În cadrul proiectului, se vor reabilita conductele de distribuţie, de canalizare şi cele pluviale, precum şi branşamentele aferente fiecărui consumator. Valoarea totală a lucrărilor este de 25.914.315 lei, fără TVA. Din aceste fonduri, la Carei se va realiza extinderea reţelei de alimentare cu apă pe aproximativ 3,3 km, se va reabilita reţeaua de alimentare cu apă pe aproximativ 8,5 km, respectiv se vor reabilita aproximativ 8 km de reţele de canalizare. Totodată, reţelele de canalizare se vor extinde cu 16 km.

    Primăria caută surse de finanţare
    Primăria Carei pregăteşte un proiect ambiţios pentru reabilitarea străzilor afectate de lucrările enumerate anterior. Potrivit calculelor preliminare, o asemenea investiţie în infrastructura municipiului ar impune costuri de circa 8-9 milioane de euro. “În urma lucrărilor de reabilitare a reţelei de apă şi canalizare se va interveni pe 74 de străzi. Vom face proiecte pentru reabilitarea acestor străzi, însă nu ştim de unde vom lua banii. Aceasta va fi cea mai mare problemă a Careiului. Sunt în curs de realizarea studiile de fezabilitate. Potrivit primelor informaţii, reabilitarea străzilor va costa între 8 – 9 milioane de euro”, ne-a declarat primarul Eugen Kovacs.
    Costurile investiţiei ar putea fi acoperite atât din proiecte europene cât şi dintr-un nou credit. “O parte dintre lucrări vom reuşi să le finalizăm din proiecte europene, sper eu cel puţin jumătate, Diferenţa o vom finanţa peste doi ani din credite pentru că oraşul poate lua un credit de 4-5 milioane euro fără nicio problemă, nu vom ajunge nici atunci la un grad de îndatorare mai mare de 20%. Avem ambiţia ca în trei ani şi jumătate Careiul să fie asfaltat în proporţie de 95%”, a adăugat primarul Eugen Kovacs.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE