More

    Penitenciarul Satu Mare, în raportul Departamentului de Stat al SUA

    Penitenciar-SM

    Penitenciarul Satu Mare este pomenit în Raportul Departamentului de Stat al SUA pe 2014, document în care se vorbește despre condițiile precare de detenție, nereguli cu privire la igienă dar și despre deficiențe în ceea ce privește calitatea hranei.
    Raportul SUA face trimiteri la un document dat publicității de către Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), întocmit în urma unor controale efectuate în penitenciarele din România. În raport se arată că mai multe dintre închisori sunt suprapopulate, mai ales cele din Craiova, Brăila și Satu Mare. Totodată, în Penitenciarul din Satu Mare au fost semnalate și probleme de igienă dar și deficiențe în ceea ce privește calitatea hranei. Unii deținuți s-au plâns și de prețurile exagerate practicate la magazinul din incinta penitenciarului. Documentul APADOR-CH este inclus în Raportul pe Drepturile Omului pentru 2014 dat publicității de către Departamentul de Stat al SUA.
    Reprezentanții APADOR-CH, care au efectuat o vizită la Penitenciarul Satu Mare în august 2014, au constatat că în cadrul instituției de detenție au fost cazați 618 deținuți. Au fost semnalate nereguli în ceea ce privește suprafața de cazare. Potrivit reprezentanților comisiei APADOR-CH, suprafața totală a spațiilor de cazare este de 986 de metri pătrați, astfel că fiecărui deținut îi revin aproximativ 1,6 metri pătrați, ceea ce demonstrează un nivel de supraaglomerare foarte mare. Deținuții dispun de mai puțin de jumătate din suprafața minimă de 4 metri pătrați stabilită de standardele internaționale. „Camerele sunt extrem de supraaglomerate. Paturile sunt amplasate pe trei niveluri cu excepția celor din infirmerie iar spațiul rămas liber între paturi este foarte îngust. Camerele au băi proprii. Majoritatea însă au doar un singur WC în condițiile în care în unele camere sunt cazați câte 30 de deținuți. Apă rece se furnizează permanent iar caldă de două ori pe săptămână câte două ore”, se arată în raportul întocmit de APADOR-CH.
    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE