More

    Focar de război chiar lângă noi

    Treburile încep să se precipite în regiunea Transcarpatia din Ucraina. Autorităţile din Kiev s-au săturat de haiduciile ultranaţionaliştilor de la Pravîi Sektor şi se pregătesc să lanseze o operaţiune antiteroristă împotriva lor. Preşedintele Petro Poroşenko a convocat urgent o reuniune de securitate, fiind îngrijorat de riscul izbucnirii a încă unui conflict în ţara vecină.

    Ultranaţionaliştii de la Pravîi Sektor şi-au făcut un titlu de glorie din aşa-zisa luptă împotriva corupţiei din cadrul clasei politice şi a instituţiilor statului. Schimbul de focuri înregistrat în urmă cu peste o săptămână la Munkacevo, în urma căruia trei persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 13 au fost rănite, a scos la iveală o latură mai puţin cunoscută a grupării Pravîi Sektor. Combatanţii ultranaţionalişti sunt băgaţi până peste gât în contrabanda cu ţigări, dar şi în alte activităţi criminale. Pentru a putea controla mai bine contrabanda sau mai degrabă veniturile enorme pe care le generează, Pravîi Sektor a cerut ca membrii săi să primească dreptul să patruleze de-a lungul frontierei.
    .
    Autorităţile din Kiev par să fi pus piciorl în prag. Acum au ocazia să se folosească de schimbul de focuri de la Munkacevo pentru a se debarasa definitiv de gruparea ultranaţionalistă Pravîi Sektor. Însă în cazul în care va fi declanşată operaţiunea antiteroristă, este clar că ultranaţionaliştii nu se vor lăsa anihilaţi fără luptă. Aceştia vor riposta cu armele, la fel cum la Munkacevo au tras asupra poliţiştilor. Este îngrijorător faptul că acest focar de război este situat la circa 70 de kilometri de Vama Halmeu şi la aproximativ 100 de kilometri de Satu Mare. Treaba este cât se poate de serioasă. Nu degeaba autorităţile din Ungaria au reacţionat deja şi spun că se pregătesc inclusiv pentru un exod al etnicilor maghiari în cazul apariţiei unui conflict civil. Rămâne de văzut cum vor reacţiona autorităţile de la Bucureşti.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE