More

    Guvernul oferă o gură de oxigen primăriilor

    bani

    Primăriilor din judeţul Satu Mare li s-ar putea restitui sume substanțiale pe care să le folosească la investiții. Este vorba de 25 la sută din banii cheltuiți pentru proiectele de apă și canalizare. Grație unei ordonanțe date de Guvernul României, primarii ar putea să își transfere cheltuielile obținând finanțare prin Programul Operațional Sectorial de Mediu 2007 – 2013.

    Termen limită, lucrări urgentate
    Noul mecanism poate prelua cheltuielile primăriilor cu realizarea rețelei de apă și canal. Pentru a-și primi banii înapoi, actualele proiecte trebuie să respecte toate criteriile impuse de Programul Operațional Sectorial. În plus, lucrările trebuie terminate până la finalul anului. “Trebuie să ţinem cont de un lucru esenţial: timpul. Pentru că toate acestea trebuie să se întâmple până la 31 decembrie 2015. Pentru că acesta este punctul final de terminare al Programului Operaţional Sectorial de Mediu 2007 – 2013. Din câte am analizat şi noi, nu există posibilitatea de a amâna acest termen, nu se poate trece într-un alt exerciţiu financiar, de aceea primarii interesaţi trebuie să fie foarte operativi, să se mişte foarte repede pentru a beneficia de aceste reglementări care sunt foarte bine venite”, a spus directorul Apaserv Satu Mare, Dan Stegerean.

    Prefectura vine în sprijinul primarilor
    Pentru a grăbi cât mai tare lucrurile, având în vedere timpul foarte scurt rămas la dispoziţie, prefectul Eugeniu Avram a convocat ieri, în regim de urgenţă, o întâlnire cu primarii interesaţi de aceste beneficii financiare. “Trebuie să identificăm, să găsim soluţiile oricare ar fi, împreună cu Apaserv şi cu Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară, care sunt la dispoziţia primarilor. Vă sprijinim total. Decizia este a primarilor. Îi aştept să vină să vedem ce putem face împreună. Mi-aş dori ca prin această măsură să putem să finalizăm proiectele la nivel de judeţ, pentru că totul este în interesul cetăţenilor până la urma urmei”, a spus prefectul Eugeniu Avram.

    Unii primari s-au arătat interesați de oportunitatea oferită de Guvern, în timp ce alți edili care au proiecte în derulare sunt conștienți că nu se vor încadra în regulile şi termenele impuse.

    Silvia Spanciu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE