More

    Ştrandurile şi restaurantele, puricate de Protecţia Consumatorilor

    opc

    Restaurantele din judeţul Satu Mare au fost sancţionate de comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) după neregulile constatate în urma controalelor efectuate în cursul lunii iunie. Deficienţe au fost constatate şi la ştranduri.

    Nereguli cu duiumul în restaurante
    În cursul lunii iunie, comisarii CJPC au verificat operatorii economici cu activitate de alimentaţie publică, operatori care organizează evenimente, banchete şi activitate de catering. În urma acestor controale, au fost depistate o serie de nereguli.

    Printre cele mai importante sunt neinformarea completă şi corectă a consumatorilor, în sensul că în listele de meniu nu erau menţionate cantitatea netă/porţie la toate preparatele înscrise în listă şi aveau afişat meniul zilei 12 lei, fără a se preciza denumirea preparatelor din acest meniu şi cantitatea netă/porţie. Totodată, a mai fost constatată lipsa la zi a graficelor de temperatură din spaţiile frigorifice ale operatorilor economici, neîncadrarea în cantitatea netă, respectiv volumul net, declarate /nerespectarea cantităţii/volumului/porţie, neetichetarea produselor alimentare aflate în frigiderele şi congelatoarele din incinta bucătăriilor sau a spaţiilor frigorifice cu denumirea produsului, lista ingredientelor, temperatura de păstrare, denumirea şi adresa producătorului, etichetarea necorespunzătoare a băuturilor spirtoase, neafişarea preţurilor de vânzare sau neafişarea avertismentelor pentru fumat.

    Amenzi de peste 55 de mii de lei
    De asemenea, în perioada 1-17 iulie au fost verificaţi operatorii eonomici care administrează activitatea ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot precum şi activitatea de alimentaţie publică din incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot şi în zonele de agrement.

    Chiar dacă nu la fel de multe ca şi în cazul restaurantelor, comisarii CJPC au depistat şi aici câteva nereguli cum ar fi neindicarea temperaturii de îmbăiere, nemarcarea adâncimii apei în bazine , piscine sau ştranduri, neafişarea avertismentelor specifice zonelor de îmbăiere şi lipsa avertismentelor referitoare la utilizarea topoganelor.

    Pentru abaterile constatate au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficienţelor, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi amenzi în valoare de 55.650 lei.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE