More

    Legea privind interzicerea exportului de lemn, finalizată în luna septembrie

    Graţiela Gavrilescu a declarat că Ministerul Mediului a dorit ca interzicerea exportului de lemn să facă obiectul unei legi şi nu a unei ordonanţe de urgenţă, astfel încât să fie bine fundamentată şi în urma dezbaterilor să iasă o lege trainică, transmite corespondentul MEDIAFAX. “Legea a trecut în formă de urgenţă de Senat care a aprobat cu nişte amendamente interzicerea exportului de masă lemnoasă. Rămâne acum în sesiunea din toamnă, respectiv în luna septembrie, ea (legea – n.r.) să intre şi în Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi să vină pe urmă la votul final din Camera Deputaţilor. Eu sper că tot în sistem de urgenţă o să treacă şi la Camera Deputaţilor şi să vedem, undeva la sfârşitul lunii septembrie această lege se va finaliza, va putea să fie şi trimisă preşedintelui, să fie promulgată, să apară în Monitorul Oficial şi pe termenul pe care legiuitorul îl va stabili de patru, de cinci, de şase luni exportul de masă lemnoasă să fie interzis. Noi am propus un termen de patru luni”, a spus Gavrilescu.

    Potrivit sursei citate, legea era necesară în condiţiile în care anual din pădurile României se taie ilegal 8,8 milioane de metri cubi lemn. “În urma analizelor făcute şi a raportului pe care Ministerul Mediului l-a prezentat inclusiv la Consiliul Suprem de Apărare al Ţării, în care am scos în evidenţă cei 8,8 milioane de metri cubi care se taie ilegal anual din pădurile României, am înaintat Parlamentului acel proiect de lege. Mi se pare normal să faci proiect de lege, pentru că atunci când vorbeşti de interzicerea unui export legea trebuie să fie extrem de bine fundamentată. Dezbaterea este extrem de importantă, astfel încât legea să fie trainică”, a mai spus Gavrilescu.

    Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, declara că 8,8 milioane de metri cubi de pădure se taie ilegal, anual, în România, motiv pentru care de la 1 septembrie va începe să funcţioneze Garda Forestieră, care va trebui să apere pădurea de tăierile ilegale, mai ales că prejudiciul creat de operaţiunile împotriva legii se ridică la 1,5 miliarde de lei.

    Din datele puse la dispoziţie de către Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Bucureşti – Serviciul Inventarul Forestier Naţional, volumul de lemn recoltat în perioada 2008-2014 din păduri este estimat la o medie de 26,69 milioane de metri cubi pe an. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, volumul autorizat şi recoltat în perioada 2008-2014 este de aproximativ 17,9 milioane de metri cubi pe an. Diferenţa de masă lemnoasă între cantitatea raportată de Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice – Serviciul Inventarul Forestier Naţional şi cea recoltată în mod legal se presupune a fi recoltată ilegal.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE