More

    Formare profesională doar prin practică teoretică

    practica

    Autoritățile sătmărene în domeniu fac tot ce le stă practic în putință să formeze muncitori calificați în meseriile cerute pe piața muncii din județ. Din păcate, însă, mulți dintre cei care urmează cursurile de formare profesională nu se pot desăvârși în meseria pe care vor să o învețe deoarece mulți dintre agenții economici unde aceștia fac practică nu le permit să lucreze efectiv.

    Muncă zădărnicită
    Atât prin intermediul unor proiecte cu finanțare europeană, cât și prin cursurile organizate la nivel local, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Satu Mare, împreună cu alte entități colaboratoare, face eforturi concludente pentru a califica forță de muncă în funcție de cerințele de pe piața muncii din județ. Însă, nu de puține ori aceste intenții sunt zădărnicite de unii agenți economici care nu le permit practicanților să învețe meserie decât doar să privească.

    Aceste stări de fapt au fost explicate recent de președintele Camerei Meșteșugarilor Satu Mare, Joszef Holczli. “Sunt unii agenți economici sătmăreni care, deși primesc practicanți sau ucenici, de multe ori nu-i lasă să muncească efectiv alături de muncitorii deja calificați. Nu-i lasă să pună mâna pe o sculă, să finiseze un produs, să lucreze efectiv. Pentru că, pe lângă teorie, ca să înveți o meserie trebuie să o și practici, să înveți de la cei care o știu deja. Dacă practicanții sau ucenicii nu sunt lăsați să muncească atunci le va fi foarte greu şi-și însușească această meserie. Aici trebuie să mai discutăm cu agenții economici colaboratori, să le permită practicanților sau ucenicilor să lucreze”, a arătat Joszef Holczli.

    În multe cazuri, explicația agenților economici se rezumă la faptul că practicanții și ucenicii încetinesc procesul de producție sau că produc multe rebuturi.

    Teoretic da, practic ba
    Nu puține au fost cazurile în care tocmai agenții economici din județul Satu Mare s-au plâns că nu găsesc forță de muncă calificată. Pornind de la aceste cereri, AJOFM a organizat o serie de cursuri de calificare, au fost implementate proiecte cu finanțare europeană care au avut acest scop în urma cărora au fost organizate și burse ale locurilor de muncă.

    Mai mult decât atât, în ultima perioadă în județ s-au pus bazele reînființării învățământului profesional dual, în cadrul căruia, cel puțin teoretic, elevilor li se permite să facă practică în diferite fabrici, deoarece atelierele școlare sunt foarte puține.

    Acestea sunt activități teoretice, însă este nevoie și de practică. Aici ar trebui să pună osul și agenții economici, să permită practicanților și ucenicilor să muncească alături de muncitorii calificați, chiar dacă mai greșesc uneori, pentru că altfel există posibilitatea ca peste câțiva ani să nu mai avem muncitori calificați în județ.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE