More

    De la un gest caritabil, la o adevărată campanie

    aisee

    Doi careieni, Zoltan Lorincz şi prietena sa Elisabeta Keresztes, s-au decis în toamna anului trecut să încerce să-i ajute cumva pe concetăţenii lor cu care soarta n-a fost prea generoasă. Au dus cadouri de Moş Nicolae unor copii orfani, apoi unei familii nevoiaşe. Au lansat un apel pe Facebook, care s-a bucurat de un nesperat ecou în rândul careienilor. În urma sprijinului neaşteptat de generos, prin intermediul Asociaţiei Împreună Egymasert Egyesulet (ASIEE), în prezent au ajuns să ajute zilnic în jur de 20-25 de familii sărace, precum şi zeci de copii, bătrâni şi bolnavi din municipiul Carei.

    Primul gest caritabil
    În toamna anului trecut, careienii Zoltan Lorincz şi Elisabeta Keresztes au început să se gândească la modul cum i-ar putea ajuta pe careienii cu situaţie materială precară. În scurt timp le-a venit şi ideea. Din propriii lor bani, au dus pachete de Moş Nicolae orfanilor îngrijiţi de măicuţele piariste. Mulţumiţi de bucuria creată copilaşilor, în februarie au dus pachete cu haine şi alimente unei familii sărace, cu copii numeroşi. “Bucuria pe care am observat-o pe feţele copiilor m-a determinat să încerc să ajut cât mai multe persoane nevoiaşe. Împreună cu prietena mea, am decis să scoatem la licitaţie toate obiectele personale de care am considerat că nu mai avem nevoie. Am strâns o sumă frumuşică de bani, din care am cumpărat diverse alimente, pe care le-am distribuit unor familii nevoiaşe”, ne-a declarat Zoltan Lorincz.

    Apel cu succes nesperat
    Zoltan şi Elisabeta au lansat un apel pe Facebook, îndemnându-i pe careieni să doneze concetăţenilor lor mai săraci alimente, haine, mobilă, articole electrice şi electronice de care nu mai au nevoie. În luna februarie a acestui an, cei doi careieni au înfiinţat Asociaţia Împreună Egymasert Egyesulet (ASIEE). Obiectivul principal al mişcării era ca o dată pe lună să doneze alimente la câte o familie nevoiaşă. Rezultatul apelului lansat pe Facebook a fost peste aşteptări. “După nici două săptămâni, datorită oamenilor de suflet din Carei şi din localităţile limitrofe, am avut mai mulţi saci cu haine. După alte două săptămâni au apărut donaţii constând în aparate electronice şi electrice, mobilă, covoare şi multe altele. Au intrat donaţii din Germania şi SUA”, ne-a declarat Zoltan.

    O adevărată campanie
    Cu sprijinul numeroşilor careieni de bine, activitatea ASIEE a luat o amploare la care Zoltan şi prietena sa Elisabeta nu s-au aşteptat. “În momentul de faţă ajutăm în jur de 20-25 de familii. Ajutorarea cu mâncare şi haine a devenit una zilnică. Am mobilat mai multe case din donaţiile de mobilă, am dus aparate electrice şi electronice familiilor sărace. Lunar ajutăm cu scutece pentru adulţi şi copii unde este cazul. Am rezolvat obţinerea gratuită a medicamentelor pentru o familie, ducem pacienţi la doctor, la spital, chiar şi la Satu Mare sau Negreşti dacă e cazul. Avem în atenţie mai multe familii cu copii care suferă de diferite handicapuri, pe care le ajutăm după nevoi”, spune Zoltan Lorincz.

    Activitate susţinută din donaţii
    În urma amplorii pe care a luat-o iniţiativa caritabilă a celor doi careieni, ASIEE se ocupă cu ajutorarea copiilor, bătrânilor, bolnavilor, familiilor şi comunităţilor nevoiaşe din municipiul Carei. Voluntarii asociaţiei, în frunte cu Zoltan şi Elisabeta, au ajutat vârstnicii Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Alexandru, copiii de la Centrul Lăcrimioara, cei îngrijiţi de măicuţele piariste şi copiii de la şcoala ajutătoare Stella Maris. De asemenea, ASIEE a organizat mai multe evenimente pentru aceştia, toate din donaţii şi sponsorizări. “Am organizat Ziua Copilului pe motoare, Ziua Mamei la casa de bătrâni, o excursie într-o tabără pentru peste 40 de copii din instituţiile enumerate anterior, orfelinate sau provenind din familii nevoiaşe”, ne-a explicat Zoltan. “Totul a fost posibil cu sprijinul oamenilor de bine, atât din Carei, cât şi din străinătate, care ne-au acordat numeroase donaţii. Le mulţumim tuturor celor care ne stau alături de la începutul activităţii noastre caritabile”, a încheiat Zoltan Lorincz.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE