More

    Moscova provoacă îngrijorare

    Atitudinea tot mai războinică a Rusiei provoacă îngrijorări tot mai mari în Europa. Primarul Chişinăului, prim-vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a declarat ieri că Republica Moldova ar putea fi preluată de către Moscova, aşa cum s-a întâmplat în cazul Crimeei şi, recent, în regiunile Doneţk şi Lugansk, în momentul în care vor fi comise greşeli. Avertismentul liderului liberal din Republica Moldova nu ar trebui ingnorat de comunitatea europeană, care ar trebui să depună eforturi consistente pentru a pune capăt instabilităţii din această ţară, situată în flancul estic al Uniunii Europene. Un prim pas în stabilizarea lucrurilor ar putea fi şi faptul că Guvernul condus de premierul Valeriu Streleţ a primit ieri după-amiază votul de încredere al Parlamentului Republicii Moldova. Preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat premier pe Valeriu Streleţ la propunerea Partidului Liberal-Democrat (PLDM). Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal din Republica Moldova au semnat săptămâna trecută un acord pentru formarea unei noi coaliţii – Alianţa pentru Integrare Europeană 3.

    Tot ieri, ministrul de Apărare al Finlandei, Jussi Niinisto, a anunţat într-un interviu acordat grupului de presă Lannen Media că armata finlandeză va fi mobilizată pentru a reacţiona împotriva trupelor ruseşti în cazul în care Rusia va încerca să ocupe insulele Aland, o provincie autonomă a Finlandei. Experţii militari sunt de părere că, în cazul izbucnirii unui conflict armat în statele baltice sau în zona Mării Baltice, Rusia va încerca să ocupe insulele Aland, dar şi insula Gotland care aparţine Suediei.

    Reacţia Finlandei este urmare a faptului că Vladimir Putin a aprobat la sfârşitul săptămânii trecute o serie de modificări ale reglementărilor maritime, în sensul extinderii activităţilor flotei ruse în Marea Neagră, în Marea Baltică şi Marea Mediterană, pe fondul consolidării prezenţei militare NATO.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE