More

    Gură de oxigen pentru sport

    Dilema ultimilor 25 de ani este dacă să se pompeze sau nu bani publici în sport. Personal, am reflectat mult la această problemă. Am vorbit cu foşti preşedinţi de cluburi de sport, inclusiv de fotbal, despre a afla cum a fost înainte de Revoluţie. Atunci când fiecare fabrică mai mare susţinea financiar un club. Bani erau într-un anumit cuantum, în timp ce jucătorii erau salariaţii societăţilor în cauză. Modelul, deşi era funcţional, se putea aplica doar într-un sistem etatist. Acum, nu mai este de actualitate.

    De aceea, de un sfert de secol se caută un model funcţional. S-au căutat tot felul de soluţii, inclusiv parteneriate public-privat. Adevărul dureros este că firmele private cam fug de sport, astfel încât există obligativitatea statului să intervină. Şi a intervenit într-o mare măsură.

    Mai exact, Camera Deputaţilor a adoptat la mijlocul acestui an modificarea articolului XVI pct (2) la art. 18 indice 1 litera b) din Legea Sportului 69 din 2000, articol clarificator privind procedura de accesare a fondurilor asigurate de către autorităţile publice locale.

    “Finanţarea activităţii structurilor sportive locale, constituite ca structuri non-profit în condiţiile legii, participante la competiţiile sportive locale, regionale, naţionale şi internaţionale, organizate în conformitate cu statutul şi regulamentul federaţiilor naţionale pe ramură de sport în baza contractelor, a programelor sportive ale acestora care prevăd promovare, selecţie, participare, pregătire, organizare de competiţii şi evenimente sportive. Din sumele alocate pot fi finanţate toate tipurile de cheltuieli aferente programelor sportive, inclusiv cele de natură salarială”.

    Iar autorităţile judeţene au înţeles că le revine sarcina de a salva ce se mai poate salva. Astfel, conducerea Consiliului Judeţean Satu Mare este de părere că echipele care reprezintă comunităţile locale din judeţul nostru trebuie sprijinite în limitele legale, în condiţiile în care există posibilităţi financiare. Vicepreşedintele Mircea Govor a propus alocarea sumei de 10.000 lei pentru fiecare dintre cele 55 de echipe. Este o sumă care asigură o gură de oxigen, în acest caz pentru echipele de fotbal.

    Nu de alta, dar din judeţul nostru au plecat fotbalişti de primă mână, precum Silviu Lung, Daniel Prodan sau Florin Gardoş, dar şi alţi sportivi, precum Simona Pop, Amalia Tătăran sau Cristina Stahl. Noi, ca şi comunitate, avem obligaţia de a continua şi susţine performanţa sportivă. Iar autorităţile au înţeles foarte bine acest lucru.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE