More

    Trei sferturi de secol de la Dictatul de la Viena

    dictat

    Un inedit simpozion prin intermediul căruia a fost reflectată drama românilor din partea de Nord-Vest a ţării, aflaţi sub ocupaţia hortystă în urma unui act odios, a avut loc ieri în sala Filarmonicii “Dinu Lipatti”. Simpozionul s-a numit “Dictatul de la Viena – 75 de ani” şi a avut drept scop rememorarea acelor ani în care românii din Transilvania au avut mult de suferit, şi a cuprins o serie de comunicări ştiinţifice.

    Realitate dură pentru români
    Manifestarea a debutat cu intonarea Imnului de Stat al României, iar după un scurt cuvânt introductiv prezentat de moderatorul simpozionului, Alexandra Catargiu, a fost ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor Dictatului.
    În continuare, prefectul Eugeniu Avram a arătat că românii din partea de Nord-Vest a ţării, printre care şi sătmărenii, au suferit o adevărată tragedie în acea perioadă. “Împlinirea a 75 de ani de la Dictatul de la Viena, unul din cele mai dramatice evenimente din istoria României, impune rememorarea acelor ani în care românii din Transilvania s-au confruntat cu o realitate dură, stăpânirea maghiară însemnând nu doar pierderea unui teritoriu vast din Ardeal, ci şi suferinţa destrămării familiilor expulzate sau refugiate, precum și suferințele îndurate de cei rămași sub ocupația horthystă, supuși numeroaselor discriminări politice, economice şi sociale. Românii din județul Satu Mare au trăit adevărate drame, comunități întregi au fost expulzate și obligate să-și părăsească casele, amintind doar exemplul satelor de coloniști din jurul Careiului, unde aproape întreaga populație, amenințată cu moartea, a fost încărcată în vagoane și exilată. Au fost ani tragici atât pentru cei refugiați, cât și pentru cei rămași acasă, consecințele nefericitului act istoric din 30 august 1940 fiind atât de dureroase încât, amintirile acelor vremuri sunt și azi, pentru supraviețuitori, pline de amărăciune și imposibil de uitat. De aceea, nouă și generațiilor viitoare, ne revine datoria de a nu uita, căci ”a uita înseamnă a repeta”! Fiecare dintre noi avem dreptul și obligația de a ne aminti de bucuriile sau durerile neamului nostru, de a le omagia sau comemora, de a purta în suflet iubirea și prețuirea față de toți cei care, în vremuri de restriște, s-au străduit să păstreze viu spiritul românesc. În calitate de prefect al județului Satu Mare doresc să-mi exprim nădejdea că asemenea tragedii nu se vor repeta vreodată, doresc ca toți locuitorii acestui județ să trăim împreună în pace și înțelegere, asumându-ne valorile unei Europe civilizate, respectându-ne reciproc istoria, cultura și memoria străbunilor noștri. Fie ca durerea, războiul sau agresiunile de orice fel să rămână doar amintiri, iar prezentul și viitorul să nu repete greșelile trecutului”, a arătat, în discursul său, prefectul Avram.

    Români persecutaţi şi refugiaţi
    În continuare, Alexandra Catargiu a transmis mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, în care se arăta că în urma Dictatului de la Viena, România a pierdut o treime din suprafaţa ţării, iar sub ocupaţia hortystă au căzut peste 1,3 milioane de români. În acea perioadă, au fost maltrataţi zecii de mii de români, alte câteva sute preferând să se refugieze în teritoriile româneşti rămase neocupate. Dictatul de la Viena a durat până în data de 25 Octombrie 1944 când Armata Română a eliberat ultimele două oraşe: Satu Mare şi Carei.
    La rândul său, viceprimarul municipiului Satu Mare, Raru Roca, a arătat că porin acest simpozion este comemorat unul dintre cele mai grele episoade din Istoria României. “Comemorăm azi un eveniment istori dramatic pentru România, în urma căruia milioane de români s-au simţit străini în propria lor ţară. Acest dictat a produs o mare o mare durere, zeci de mii de români fiind persecutaţi iar alte câteva sute de mii s-au refugiat. Cei rămaşi acasă au suportat persecuţiile ocupaţiei hortyste. Noi, cei de azi, dar şi generaţiile viitoare, suntem obligaţi să facem ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple niciodată”, a mai spus Radu Roca.

    Comunicări ştiinţifice
    Manifestarea a continua cu vizionarea filmului documentar “A fost odată în Transilvania”. Au urmat apoi comunicările ştiinţifice susţinute de invitaţii de onoare a acestui simpozion. Astfel, dr. Ioan Lăcătușu, de la Centrul European de Studii Covasna – Harghita, a prezentat lucrarea “Reverberații și valorizări contemporane privind Dictatul de la Viena, reflectate în mass-media din Transilvania”. A urmat apoi prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovacs, de la Universitatea Babeș Bolyai/ Academia Română, care a prezentat lucrarea “Evreii din Transilvania după arbitrajul de la Viena (1940-1944)”, iar prof. Vasile Stancu, de la Centrul European de Studii Covasna – Harghita, lucrarea “Principalele concluzii în urma cercetărilor întreprinse de Centrul European de Studii Covasna – Harghita referitoare la Dictatul de la Viena și consecințele sale asupra populației românești din Transilvania de Nord”. Totodată, în holul Filarmonicii a fost organizată o expoziție foto-documentară.
    Simpozionul “Dictatul de la Viena – 75 de ani” a fost organizat de Instituția Prefectului Județului Satu Mare, Județul Satu Mare, Consiliul Județean, Primăria Municipiului Satu Mare, Muzeul Județean Satu Mare, Biblioteca Județeană Satu Mare, Arhivele Naționale Satu Mare, Asociația Județeană Satu Mare a Refugiaților, Expulzaților și Deportaților din Ardealul de Nord în urma Diktatului de la Viena din 30 august 1940, Comunitatea Evreilor Sătmăreni, Asociația Civică ”Tempora” Satu Mare și Societatea Cultural Patriotică ”Avram Iancu„ filiala Satu Mare.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE