More

    Dovadă de multiculturalitate la Bogdand

    bogdand1

    Comuna Bogdand a găzduit ieri a 25-a ediţie a deja tradiţionalului Festival Folcloric al Naţionalităţilor, un adevărat exemplu judeţean, naţional şi internaţional de multiculturalitate. Alături de locuitorii comunei Bogdand şi de oaspeţii lor, la această sărbătoare au mai participat prefectul Eugeniu Avram, fiu al comunei, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi senatorul Pataki Csaba. Oficiile de gazdă au fost făcute de primarul comunei Bogdand, Aurel Bojan.

    Un festival cu tradiţie
    Conform tradiţiei, manifestările au debutat cu o paradă a portului popular, care a fost urmată de festivitatea de deschidere. În discursurile lor, prefectul Eugeniu Avram şi preşedintele Adrian Ştef au insistat pe ideea că festivalul de la Bogdand a promovat şi continuă să promoveze multiculturalitatea şi buna convieţuire între naţionalităţi, care sunt caracteristice judeţului Satu Mare, în care convieţuiesc paşnic români, maghiari, şvabi, rromi şi ucraineni. De asemenea, oficialităţile au evidenţiat faptul că este vorba de un festival cu tradiţie, aflat la a 25-a ediţie.

    Primarul Aurel Bojan a declarat că găzduirea Festivalului Naţionalităţilor constituie o mândrie pentru toţi locuitorii comunei Bogdand, apoi a declarat deschisă cea de-a 25-a ediţie a festivalului.

    bogdand2

    Ansambluri de toate naţionalităţile
    După deschiderea oficială, au urmat programele artistice prezentate de cele aproximativ 20 de ansambluri folclorice prezente. Pe scenă au evoluat formaţia de dansuri populare maghiare “Rozsmalint” din Bogdand, formaţia de dans popular românesc din Corund; ansamblul folcloric “Ceatăra” din Carei; formaţia de dansuri populare maghiare “Csikuska”din Encs, Ungaria; formaţia de dansuri populare maghiare “Berekenye” din Cehu Silvaniei; formaţia de dansuri populare maghiare “Szeri Kukurok” din Ser; formaţia de dans popular german “Gemeinsam” din Satu Mare; formaţia de dans german tineri şi seniori din comuna Ciumeşti; formaţia de dansuri populare maghiare “Egri Csodaszarvas” din Agriş; formaţia de dansuri ”Stelele Careiului” – rromi; formaţia de cântece şvăbeşti “Caroler Trio” din Carei; ansamblul de dansuri populare din Ucraina; formaţia de dansuri populare maghiare “Bokreta” din Oraşu Nou; formaţia de dansuri populare maghiare “Bekek” din Berveni, respectiv formaţia de dansuri populare maghiare “Bekecs” din Miercurea Nirajului, judeţul Mureş.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE