More

    Autorizaţie pentru pălincii da, valorificare ba

    palincie

    Producătorii de pălincă îşi exprimă nemulţumirea asupra faptului că pentru a putea face pălincă trebuie să fie autorizaţi de mai multe instituţii, lucruri care costă bani, iar când vine vorba de a-şi valorifica pălinca nu o pot face. În cadrul întâlnirii pe care au avut-o marţi la Turţ cu prefectul Eugeniu Avram şi autorităţile competente în domeniu, pălincarii au cerut legi mai blânde.

    Sume însemnate pe autorizaţii
    Prezenţi la întâlnirea de la Turţ, reprezentanţii APM, ai Serviciului de Gospodărire a Apelor precum şi ai Direcţiei Agricole au transmis producătorilor de pălincă faptul că pentru această activitate trebuie să fie autorizaţi din partea acestor instituţii. Astfel, pentru autorizaţia de mediu, care este valabilă 5 ani, se percepe o taxă de 5.000 de lei, iar pentru autorizaţia la ape, valabilă doar 2 ani, taxa este de 10.000 de lei. Din fericire, pentru a se înscrie la Fisc nu se percep taxe, dar aici pălincarii trebuie să achite o taxă anuală în funcţie de producţie.

    În cazul în care pălincarii îşi încep activitatea fără aceste autorizaţii, riscă amenzi foarte mari care pot ajunge până la 100.000 de lei.

    Nemulţumirile pălincarilor
    Producătorii de pălincă au răspuns că nu înţeleg de ce trebuie să se autorizeze dacă tot nu pot vinde pălinca. “Nu văd de ce trebuie să ne mai autorizăm cu toate acestea, de ce trebuie să cheltuim o grămadă de bani pe aceste autorizaţii, iar noi nu putem vinde un gram de pălincă. De unde credeţi că vom plăti aceste taxe dacă nu putem valorifica pălinca?!”, au spus pălincarii.

    Mai mult decât atât, producătorii de pălincă s-au plâns de faptul că nu pot duce pălincă nici pentru copiii sau rudele lor aflate în alte oraşe din ţară. “Nu pot transporta nici măcar 50 de litri la copilul meu sau la neamurile mele din Timişoara. Am mai duce pălincă şi la câte un botez sau o nuntă. Dar nu putem. Poliţia ne opreşte, ne amendează, ne confiscă şi pălinca şi ne alegem şi cu dosar penal”, au mai spus producătorii de pălincă.

    Soluţii legale
    Prefectul Eugeniu Avram a intervenit şi le-a cerut reprezentanţilor instituţiilor prezente să fie găsită o soluţie legală pentru a-i ajuta pe pălincarii sătmăreni. “Pentru a începe o astfel de activitate, toţi cei care produceţi pălincă trebuie să îndepliniţi aceste chestiuni tehnice. Trebuie însă să fie găsită o soluţie legală pentru ca producătorii de pălincă să-şi poată valorifica marfa. Sperăm că noua Lege a Pălincii va fi aprobată în curând şi va fi mai permisibivă. Până atunci, însă, să respectăm legile actuale”, a spus prefectul Avram.

    Producătorii de pălincă au mai cerut, de asemenea, ca autorităţile, fie ele naţionale sau judeţene, să fie mai blânde în ceea ce priveşte aplicarea legii în acest domeniu.

    Anual, în judeţul Satu Mare se produc circa 60.000 de litri de pălincă pe care producătorii nu o pot valorifica. La o acciză de 2,2 lei, cât solicită pălincarii, anual la bugetul de stat s-ar aduna 132.000 de lei.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE