More

    Fermele de porci, verificate la sânge

    porci

    Toate fermele de porci din judeţul Satu Mare vor fi verificate la sânge de o comisie mixtă constituită la ordinul prefectului Eugeniu Avram, din care fac parte reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Prefecturii. Acţiunea a fost demarată în urma unor sesizări cu privire la modul în care aceste ferme îşi desfăşoară activitatea.

    Ceva necurat la mijloc
    În ultima şedinţă a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Persoanele Vârstnice, pensionarii au sesizat Instituţia Prefectului că în judeţ sunt ferme de porci care nu respectă condiţiile de mediu. În acest sens, pensionarii au dat ca exemplu o fermă din apropiere de Dindeşti care, după părerea lor, devarsă dejecţiile pe câmp, iar în zonă persistă un miros greu de suportat.

    Reprezentanţii Gărzii de Mediu au afirmat că atât ferma incriminată, cât şi celelalte din judeţ sunt autorizate din punct de vedere al protecţiei mediului şi că dispun de condiţii moderne în ceea ce priveşte depozitarea dejecţiilor.

    Fermele de porci, însă, valorifică aceste dejecţii către fermieri, care, la rândul lor, le împrăştie pe câmp sub formă de îngrăşământ natural. Aceasta ar putea fi cauza mirosului care răzbate în zonă şi-i deranjează pe cetăţeni.

    Comisie mixtă de control
    În aceste condiţii, prefectul Eugeniu Avram a solicitat ca ferma incriminată să fie verificată de comisarii Gărzii de Mediu. Mai mult decât atât, prefectul Avram a luat decizia de a înfiinţa o comisie de control formată din reprezentanţi ai DSP, DSVSA, Direcţiei Agricole, Gărzii de Mediu care vor controla toate fermele din judeţ dacă acestea respectă normele de mediu.

    Astfel că, în această perioadă, comisia recent formată se află pe teren pentru a verifica la sânge dacă fermele de porci, şi nu numai, respectă întru totul prevederile legale în ceea ce priveşte protecţia mediului. Un raport în ceea ce priveşte rezultatele acestor controale va fi elaborat la scurt timp după ce acţiunea de control va fi încheiată.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE