More

    Prefectul Avram cere urgentarea inventarierii pagubelor din agricultură

    prefect

    Evaluarea pagubelor din agricultură produse de grindină şi secetă în judeţul Satu Mare trebuie să fie finalizată până pe data de 25 septembrie. Prefectul Eugeniu Avram solicită primăriilor din judeţ să colaboreze cu membrii comisiilor de evaluare pentru centralizarea în timp cât mai scurt a acestor pagube.

    Adresă de la Ministerul Agriculturii
    Prefectul Eugeniu Avram a arătat, în cadrul întâlnirii de lucru de joi de la sediul Primăriei Beltiug, că recent a primit o adresă din partea Ministerului Agriculturii prin care se solicită ca până la data de 30 septembrie să fie încheiată centralizarea pagubelor produse în agricultură de grindină şi secetă. „La nivelul judeţului Satu Mare, evaluarea şi centralizarea acestor pagube vreau să fie finalizată până la data de 25 septembrie pentru a putea trimite aceste date la Bucureşti în cel mai scurt timp posibil. De aceea, solicit tuturor primăriilor să colaboreze cu membrii comisiilor de evaluare care se află, în această perioadă, pe teren”, a declarat prefectul.

    Modalităţi de despăgubire
    Prefectul a mai arătat că pentru culturile calamitate vor fi despăgubiri sută la sută, dar încă nu poate spune, cu exactitate, cum vor fi acestea acordate. O primă variantă de ajutor este anularea plăţii impozitului agricol în acelaşi procent cu distrugerile din teren. Adică dacă s-a constatat o calamitate de 60%, atunci impozitul agricul va fi redus cu acelaşi procent.

    O altă variantă ar fi despăgubiri băneşti venite ori din partea Ministerului Agriculturii ori din partea Fondului European de Solidaritate. Mai există o variantă de despăgubire care are în vedere fondurile pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, prefectul a arătat că fermierii care au culturi calamitate să sesizeze acest lucru şi Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pentru a putea beneficia de subvenţiile europene.

    Calamităţi între 30 şi 100%
    La nivelul judeţului Satu Mare a fost declanşată o amplă campanie de evaluare a pagubelor în agricultură produse de seceta pedologică. În acest sens au fost constituite două comisii de evaluare care verifică fiecare comună din judeţ.

    La nivelul judeţului Satu Mare, procentul de calamitate a producţiilor agricole este cuprins, în medie, între 50 şi 60%. Potrivit celor afirmate de preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Satu Mare, Ioan Pop, în judeţ sunt culturi calamitate între 30 şi 100%. Cele mai afectate zone sunt comunele Andrid, o parte din comuna Sanislău, o parte dintre terenurile agricole din jurul Careiului şi a Tăşnadului. Zonele colinare şi nisipoase au fost cele mai afectate de această secetă.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE