More

    Săptămâna mobilităţii europene, marcată şi la Satu Mare

    apm

    În vederea marcării evenimentului ecologic “16 -22 septembrie – Săptămâna mobilităţii europene”, având ca deviz „Alege.Schimbă.Combină”, APM Satu Mare în parteneriat cu Consiliul Județean, Primăria municipiului Satu Mare, Primăria Vetiș, Inspectoratul Școlar Județean, Direcția Județeană pentru Protecția Copilului, Organizația Neguvernamentală 4WildMoments Satu Mare, organizează o serie de acţiuni în vederea promovării transportului alternativ pe apă, aer, sol și cale ferată.

    Prima acţiune, care va avea loc luni, 14 septembrie, va fi vizitarea aeroportului din Satu Mare la care vor participa 30 de elevi din care 14 elevi orfani de la Casa de copii de tip familial ,,Ștefania” din Oar, alături de alți 16 elevi de la Școala Gimnazială din Oar însoțiți de cadre didactice și reprezentanții APM Satu Mare. Cu această ocazie, cei mici vor putea urmări aterizarea aeronavei pe pista Aeroportului din Satu Mare şi vor avea posibilitatea să urce la bordul acesteia unde vor intra în dialog cu comandantul și stewardesele de la bordul aeronavei.

    Promovarea transportului alternativ prin practicarea mersului pe biciclete și cu caiacele pe râul Someș, care va avea loc în data de 19 septembrie, va fi cea de a doua mare acţiune. Marșul ciclist va porni de la ora 10.00 pe traseul: cap pod Decebal mal drept Someș- pod Golescu – mal stâng Someș– Oar – trecerea de frontieră – Ștrandul din Csenger- Ungaria. Deplasarea cu caiacele pe Someș cu pornire la ora 9.00 va avea ca traseu cap pod Decebal mal stâng Someș – trecerea frontierei – Ştrandul din Csenger.

    În data de 25 septembrie va fi organizată o excursie la Vásárosnameny – Ungaria la care vor participa câştigătorii concursului internațional de educație ecologică „Viață pentru mediu-Viață pentru om !”, desfășurat în anul școlar 2014-2015, adică elevii de la Școlile Gimnaziale Ion Creangă, Valea Vinului, Craidorolț şi Vasile Lucaciu Carei. În fine, promovarea transportului de mărfuri pe calea ferată în vederea protejării infrastructurii rutiere și reducerea poluării aerului generat de autovehiculele de mare tonaj va fi ultima acţiune din cadrul acestui program.
    Bogdan Tulbure

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE