More

    Ce se întâmplă cu arhivele?

    Primăriile şi comisiile locale de fond funciar se confruntă în această perioadă cu o mare problemă. Este vorba de arhivele care păstrează numele foştilor proprietari de terenuri şi poziţiile acestora. Dacă ar exista, aceste anexe ar fi de mare ajutor comisiilor de fond funciar pentru că, în funcţie de acestea, ar putea emite titluri de proprietate pe numele celor care deţin terenurile sau a moştenitorilor acestora. Din păcate, însă, în multe cazuri, anexele acestor arhive sunt distruse sau, după caz, lipsesc cu desăvârşire. Mai mult decât atât, una dintre comune nu mai are arhive deloc.

    Astfel că, în multe comune acţiunea de emitere a titlurilor de proprietate a ajuns în imnpas şi nu mai poate continua. Este drept, că şi aceste comisii au rezolvat la început treburile mai uşoare iar acum, la final, se împotmolesc în aceste situaţii dificile. Iar proprietarii care aşteaptă de atâta vreme aceste titluri nu au chiar nicio vină.

    Ne întrebăm cu toţii ce s-a întâmplat cu aceste arhive? De ce nu au fost păstrate în condiţii normale, de ce s-au pierdut anumite anexe şi, mai grav, de ce au dispărut de tot. A avut cineva interes ca unele anexe să nu mai poată fi găsite?

    Au fost unele interese care au determinat, în cele din urmă, ca arhivele cu numele proprietarilor de terenuri din comunele judeţului să fie distruse? Răspunsuri la aceste întrebări trebuie să dea autorităţile competente, mai ales că prefectul cere Poliţiei să demareze o anchetă pentru a-i găsi pe cei vinovaţi.

    Înainte de intenţie sau rea-voinţă, aceste arhive s-au deteriorat sau descompletat şi din neatenţie. Dosarele cu anexele în care sunt trecuţi proprietarii de terenuri s-au aflat, de-a lungul timpului, în grija a mai multor persoane. În mod normal, predarea acestora ar fi trebuit să fie făcută pe baza unui proces verbal care trebuie semnat şi de cel care o predă şi de cel care o primeşte. Odată ce ţi-ai pus semnătura, arhiva este în grija ta. Mă tem că aceste arhive au fost transmise de la o persoană la alta, pe bază de proces verbal sau nu, fără ca să fie verificată starea lor. Astfel s-a ajuns în situaţia de acum.

    Rămâne de văzut cum se vor descurca în continuare comisiile de fond funciar şi pe ce bază vor emite titluri de proprietate. Lipsa acestor arhive a încâlcit enorm procesul de eliberare a acestor titluri şi nimeni nu ştie cum va fi rezolvată problema. Pentru că legea este clară, iar titlurile de proprietate pot fi eliberate doar pe baza unor dovezi clare. Care, în multe cazuri, nu mai există.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE