More

    Seceta a redus dramatic şi preţul animalelor

    targ

    Seceta pedologică din această vară a afectat nu doar sectorul vegetal dar şi pe cel animal. Din cauza faptului că arşiţa a distrus păşunile dar şi fâneţele, randamentul animalelor este foarte scăzut. În această situaţie, fermierii încearcă să le vândă însă nu prea au la cine.

    Târguri pline, cumpărători puţini
    Târgurile din judeţul Satu Mare, indiferent în ce parte a judeţului este organizat, sunt pline de fermieri care şi-au adus animalele la vânzare. Oferta este foarte generoasă atât în ceea ce priveşte purceii mici, viţeii, mânjii, dar şi porcii mari, vacile, caii.

    Din păcate pentru fermieri, însă, sunt foarte puţini cei care se interesează cu adevărat de animale. Sunt persoane care vin, întreabă de preţ, dar nu se cumpără. „În ultimele luni, târgul a mers foarte prost. Am două vaci de vânzare, şi este pentru a treia oară când vin cu ele la târg, dar nu am reuşit să le vând”, ne-a declarat un fermier la târgul din Valea Vinului.

    Preţuri în scădere faţă de anul trecut
    Cum cumpărătorii nu se înghesuie, cei care vând trebuie să lase din preţ. Astfel, s-a ajuns în unele cazuri ca acesta să scadă la jumătate faţă de cel de anul trecut.

    Spre exemplu, un purcel, care anul trecut se vindea cu 150 până în 200 de lei, în funcţie şi de mărime, acum fermierii cer 80-100 de lei, dar şi aşa vânzările sunt foarte mici. „Nu are lumea bani. Iar pe seceta asta nimeni nu se încumetă să cumpere că se gândesc că trebuie să-i crească cu ceva. Cum nici porumbul nu s-a făcut anul acesta, nu mai cumpără lumea purcei”, a încercat să explice situaţia un vânzător din acelaşi târg.

    Şi în cazul vacilor, preţurile au scăzut dramatic. Dacă anul trecut, o vacă bună de lapte se vindea la 1.500-1.600 de lei, anul acesta se cere 1.000 de lei, dar puţini sunt cei ce se încumetă să cumpere. Şi preţul cailor a scăzut de la 2.000-2.200 lei anul trecut , la 1.200-1.500 de lei. La fel ca şi în cazul purceilor, lipsa fâneţelor, distruse de secetă, este principalul motiv pentru care unii fermieri încearcă să scape de animale, dar aproape nimeni nu le cumpără.

    Porci scumpi de Crăciun
    Fermierii sunt de părere că porcii de Crăciun vor fi scumpi în acest an, dar vor fi şi mai scumpi anul viitor. „Anul acesta va fi cum va fi, dar anul viitor porcii de tăiat vor fi foarte scumpi. Cine are acum posibilitatea să crească cinci-şase porci pentru Crăciunul anului viitor va câştiga bani frumoşi. Numai că vor fi foarte puţini aceia. Vor fi puţini porci graşi, iar preţul va fi foarte mare”, a explicat un fermier fenomenul.

    În iarna anului trecut, porcii graşi se vindeau cu 6-7 lei kilogramul. Fermierii estimează că în acest an vor ajunge la opt-nouă lei, însă anul viitor, înainte de Crăciun, preţul acestora va sări de zece lei pe kilogram. De asta depinde, însă, şi cât de secetoasă va fi vara viitoare.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE