More

    Veşti bune pentru agricultori

    Comisia Europeană a alocat recent peste 11 milioane de euro pentru fermierii români afectaţi atât de scăderea preţurilor lactatelor şi cărnii de porc în urma embargoului impus Rusiei, cât şi de secetă. Aceasta este o veste cât se poate de bună şi pentru agricultorii sătmăreni, grav afectaţi de seceta din această vară. Aceşti bani au fost alocaţi printr-un program al Uniunii Europene de 500 milioane de euro pentru susţinerea fermierilor. În Europa Centrală şi de Est, cei mai mulţi bani au fost alocaţi Poloniei – 28,9 milioane de euro, în timp ce Cehia va beneficia de 13 milioane de euro, Ungaria 9,5 milioane de euro, iar Lituania 12,6 milioane de euro.

    Prefectul Eugeniu Avram a afirmat în mai multe rânduri că există şanse reale ca fermierii să primească despăgubiri din partea Uniunii Europene pentru culturile distruse de secetă dar şi de grindina căzută în primăvară. Se pare că lucrurile spuse de prefect s-au adeverit, iar României i-a fost alocată o sumă importantă de bani pentru despăgubirile fermierilor.

    Pentru ca fermierii să poată beneficia de acest bani, România trebuie să centralizeze, în cel mai scurt timp posibil, pagubele produse de secetă, care nu sunt deloc mici. În cadrul unei circulare emise recent de Ministerul Agriculturii, prefecturilor din judeţe li s-a cerut să finalizeze centralizarea acestor date până cel târziu la finele acestei luni. În această situaţie, prefectul Eugeniu Avram a solicitat comisiilor de evaluare a pagubelor, constituite la nivelul judeţului Satu Mare, să finalizeze centralizarea acestor pagube până cel târziu în data de 25 septembrie pentru a le putea trimite în timp util la Bucureşti.

    La nivelul judeţului Satu Mare, seceta a calamitat culturile, în medie, cu 50-60%. Sunt zone în judeţ unde culturile au fost distruse în proporţie de 30%, dar sunt şi zone, precum cele colinare, unde seceta a distrus culturile în proporţie de 100%. În această situaţie, fermierii sătmăreni ar trebui să primească, din fondurile alocate de Uniunea Europeană, o sumă însemnată de bani.

    Însă banii veniţi de la UE nu sunt singurele variante de a-i despăgubi pe fermierii ale căror culture au fost distruse de arşiţă. Fermierii mai pot fi despăgubiţi prin neplata impozitului agricol în acelaşi raport cu pagubele produse de secetă. Cu alte cuvinte, dacă seceta a calamitat culturile în proporţie de 60%, atunci fermierul va plăti doar 40% din impozitul care trebuia achitat iniţial. De asemenea, mai sunt vehiculate sume pentru despăgubiri de la bugetul central sau sume distribuite în cazul situaţiilor de urgenţă. Însă despre acestea, cel puţin deocamdată, nu s-a făcut niciun anunţ oficial. Sunt doar speculaţii. Cei care şi-au asigurat culturile vor primi despăgubiri din partea asiguratorilor.

    Important este, însă, faptul ca toate pagubele produse de secetă să fie inventariate şi centralizate. Comisiile constituite în acest sens se află zilnic pe teren, alături de reprezentanţii primăriilor şi de fermieri, pentru a evalua aceste pagube. Speranţe la despăgubiri sunt, rămâne de văzut dacă acestea vor ajunge în conturile fermierilor în timp util pentru a putea începe în bune condiţii campania agricolă de toamnă.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE