More

    Tezaurul lui Ioniţă G. Andron se întoarce la Satu Mare

    muzeu

    Colectia de clișee fotografice și manuscrise ale artistului fotograf Ioniță.G. Andron se află de ieri în proprietatea Muzeului Județean. După lungi negocieri, instituția a cumpărat colecția de fotografii care se afla în proprietatea fiului său în schimbul a 60.000 de euro. Anunțul a fost făcut ieri în cadrul unei conferințe de presă la care au participat președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, directorul Muzeului Județean, Felician Pop, și istoricul Claudiu Porumbăceanu.

    Reprezentanții Muzeului Județean au afirmat că negocierile cu urmașii artistului fotograf nu au fost simple, însă până la urmă conducerea instituției a anuntat că pentru cele peste 100.000 de clişee fotografice ale tezaurului Ioniţă G. Andron se vor achita 60.000 de euro în loc de 100.000 de euro, cât cereau fiul și fiica artistului stabiliți la Brașov. Din perioada 1934–1944 datează circa 5.000 de clişee, iar până la sfârşitul vieţii sale, în 1989, artistul fotograf a făcut în jur de 100.000 de negative alb-negru, negative color şi diapozitive.

    Președintele Consiliul Județean a precizat că ar trebui gândit un proiect prin care să se aducă la Satu Mare operele și manuscrisele artiştilor sătmărenii care se află în proprietatea familiilor lor. Președintele Ştef a mai precizat ca s-au alocat fonduri și pentru construirea unui bust al artistului fotograf la Negreşti Oaş.
    Alexandra Ardelean

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE