More

    Avocatul Gerenyi rămâne în spatele gratiilor

    gerenyi

    Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis ca avocatul sătmărean Gerenyi Istvan, acuzat de trafic de influenţă, să fie cercetat în stare de arest preventiv. Instanţa a respins joi contestaţia depusă de avocatul Gerenyi, după ce marţi a amânat pronunţarea sentinţei. Avocatul Gerenyi Istvan a fost obligat la plata sumei de 260 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

    Reţinut de DNA pentru trafic de influenţă
    Avocatul sătmărean Gerenyi Istvan a fost reţinut în data de 7 septembrie 2015 de DNA, sub acuzaţia de trafic de influenţă. Procurorii anticorupţie au efectuat percheziţii la domiciliul şi la biroul avocatului. În data de 8 septembrie, Gerenyi a fost prezentat Curţii de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă. Instanţa a emis un mandat de arestare pe 30 de zile pe numele avocatului sătmărean.

    Fost procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, avocatul Gerenyi este acuzat că în anul 2012 ar fi pretins 40.000 euro în numele unui complet de judecată al Curţii de Apel Oradea de la doi contrabandişti de ţigări, Vasile Pintea şi Ioan Tătar, care îi erau clienţi. În schimbul sumei, avocatul le-a promis că va obţine de la judecători eliberarea lor din arest preventiv, dar şi o condamnare blândă, la o pedeapsă cu suspendarea executării. Gerenyi ar fi încasat jumătate din suma cerută, iar contrabandiştii au şi obţinut soluţiile dorite, însă ulterior Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a casat sentinţa dată de instanţa orădeană şi a dispus rejudecarea cauzei. La noul proces, dosarul a ajuns la un alt complet de judecată, care a decis să-i trimită în spatele gratiilor. Supăraţi, contrabandiştii l-au denunţat pe avocatul Gerenyi Istvan.

    Gerenyi, avocatul contrabandiştilor bixădeni
    Potrivit DNA, în perioada aprilie – iunie 2012, inculpaţii Ioan Gherman, Vasile Pintea şi Ioan Tătar, din Bixad, au promis unui agent de poliţie de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Negreşti Oaş sume de bani cuprinse între 5.000 de euro şi 24.000 de euro şi un autoturism, din care au remis efectiv suma totală de 14.000 de euro, pentru ca agentul de poliţie să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să le faciliteze introducerea în ţară, în mod ilegal, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, a unor cantităţi de ţigări de contrabandă provenite din Ucraina, să furnizeze date şi informaţii referitoare la dispunerea şi repartizarea lucrătorilor poliţiei de frontieră pe graniţă şi la amplasarea dispozitivelor de supraveghere pe timp de noapte a frontierei de stat. De asemenea, în aceeaşi perioadă, cei trei inculpaţi au introdus în ţară din Ucraina, prin alte locuri decât cele stabilite pentru control vamal, cantitatea totală de 379 de baxuri cu ţigări de contrabandă, care au fost trecute peste frontiera verde de către cetăţeni ucraineni, după care au fost preluate şi depozitate de către inculpaţi şi persoane din anturajul acestora. În 27 iunie 2012, cei trei contrabandişti au fost arestaţi de Tribunalul Satu Mare. Doi dintre ei, mai precis Vasile Pintea şi Ioan Tătar, au fost reprezentaţi în instanţă de avocatul Gerenyi.

    Denunţat de clienţii supăraţi
    După ce avocatul Gerenyi a încasat o parte din bani de la contrabandiştii bixădeni Vasile Pintea şi Ioan Tătar, prin intermediul soţiilor acestora, Curtea de Apel Oradea a admis apelurile declarate de clienţii avocatului, a stabilit pentru fiecare pedepse rezultante de trei ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere. De asemenea, Curtea de Apel Oradea a dispus punerea imediată în libertate a acestora.
    Contrabandiştii nu s-au bucurat prea mult de sentinţa cumpărată. DNA a atacat sentinţa la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a casat sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Oradea şi a retrimis dosarul spre judecare la Tribunalul Satu Mare. În octombrie 2014, magistraţii Tribunalului Satu Mare i-au condamnat la şase ani şi şase luni de închisoare cu executare pe Vasile Pintea, respectiv la cinci ani de închisoare cu executare pe Ioan Tătar. Supăraţi de condamnările primite, contrabandiştii Vasile Pintea şi Ioan Tătar l-au denunţat pe avocatul Gerenyi Istvan la DNA. După ce au adunat probe împotriva lui Gerenyi, procurorii DNA l-au reţinut în data de 7 septembrie 2015.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE