More

    Furtună, ploi şi gheaţă peste judeţ

    futuna5

    După ce sâmbătă au fost înregistrate temperaturi de aproape 40 de grade, ieri dimineaţă asupra municipiului şi judeţului Satu Mare s-a abătut o furtună cu vânt, ploaie şi, pe alocuri, chiar gheaţă. Cantitatea mare de apă căzută a creat unele disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte furnizarea utilităţilor. Până în această seară, la ora 18.00, judeţul Satu Mare se află sub cod galben de vreme rea.

    Vânt, tunete şi fulgere
    Primele semne ale furtunii au fost ieri, în jurul orei 6 dimineaţa, când pe cerul oraşului Satu Mare au început să se adune primii nori negri. Cerul s-a înnorat atât de puternic încât s-a întunecat bine de tot. Norii au fost însoţiţi de vânt, tunete şi fulgere.

    Cerul s-a rupt la propriu în jurul orei 9.00 când au început să cadă cantităţi însemnate de apă. În scurt timp, pe străzi s-au format din loc în loc băltoace. La un moment dat, prin cartierele Micro 17 şi Soarelui a început să cadă gheaţă, însă nici cantitatea de grindină, şi nici boabele de gheaţă căzute nu au fost mari.

    Vijelie nu a fost doar în municipiul Satu Mare ci şi în judeţ. Astfel, cantităţi însemnate de apă, însoţite de vânt şi fulgere, au mai căzut în Supuru de Jos, Socond, Homorodu de Mijloc, Pomi, Valea Vinului, dar şi în zona Oaşului.

    Cerul a continuat să rămână înnorat toată ziua, iar din când în când mai apăreau reprize de ploaie precedate de vânt, tunete şi fulgere.

    Probleme cu circulaţia şi utilităţile
    Cantităţile însemnate de apă căzute într-un timp relativ scurt au determinat blocarea unor drumuri dar şi sincope în ceea ce priveşte furnizarea utilităţilor. Astfel, circulaţia a fost paralizată pe strada Henry Coandă, sub pasajul de cale ferată, unde, din cauza faptului că gurile de canal au fost înfundate de mizerii, apa nu s-a putut scurge foarte rapid. Chiar şi în această situaţie, au fost unii curajoşi care au încercat să treacă, dar a fost necesară intervenţia pompierilor pentru a fi scoşi din apă. În cele din urmă drumul a fost deblocat după ce echipajele de la Apaserv au venit cu trei cisterne ca să aspire apa care inunda pasajul.

    furtuna3

    Furtuna a lăsat fără curent electric şi câteva zone din municipiul Satu Mare. Cele mai afectate, din acest punct de vedere, au fost cartierele Solidarităţii, 14 Mai, dar şi Micro 17 sau Carpaţi 1. Defecţiunile au fost remediate în cel mai scurt timp posibil de către cei de la Electrica.

    Tot din cauza întreruperii furnizării de energie electrică, au căzut şi reţelele de telefonie, fie mobilă, fie fixă.

    De la cod galben de caniculă, la cel de furtună
    Potrivit datelor furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie, judeţul Satu Mare se află sub cod galben de vreme rea până azi la ora 18.00. Până atunci, sătmărenii trebuie să se aştepte la perioade de timp cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, ce pot lua trecător aspect de vijelie. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi local 15 l/mp şi izolat 30…40 l/mp. Pe arii restrânse va cădea grindină.

    În judeţul nostru cele mai vizate zone sunt Supuru de Jos, Socond, Homorodu de Mijloc, Pomi, Valea Vinului, Oraşu Nou, Vama, Certeze, Cămârzana, Tarna Mare.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE