More

    Angajaţii de la “Apele Române” ameninţă cu greva generală

    social

    Cei 9.300 de angajaţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) – dintre care 171 sunt angajaţi la SGA Satu Mare – ameninţă cu greva generală, prin vocea liderului sătmărean al Sindicatului Liber SGA Satu Mare, Mircea Mărghitaș. Prezent ieri la Satu Mare, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a precizat că a făcut tot ce ţine de el pentru a se găsi o rezolvare favorabilă, dar a precizat că vina le aparţine atât sindicaliştilor cât şi conducerii SGA, care nu ar fi respectat o decizie a Curţii de Conturi.

    Salarii diminuate la SGA
    Liderul sătmărean al Sindicatului Liber din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Satu Mare, Mircea Mărghitaș, i s-a plâns ministrului delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, că persoanele aflate în conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor au luat decizia, în mod unilateral, de a diminua salariile cu 25% din luna septembrie ca urmare a unei decizii a Curţii de Conturi. Mircea Mărghitaş s-a mai plâns de faptul că măsura este una de neînţeles, în condiţiile în care nu s-a depăşit fondul de salarii, iar SGA nu este o instituţie bugetară. Ba, mai mult, SGA ar contribui cu sume de bani către bugetul de stat. “Am fost încadraţi greşit de către cei de la Curtea de Conturi, care au reţinut că noi am fi o instituţie publică bugetară. SGA nu ia bani de la bugetul de stat, ci dă bani la bugetul de stat. Noi nu putem fi încadraţi în această categorie. Iar fondurile de salarii s-au respectat, nu au fost depăşiri. Măsura de a diminua salariile este de neînţeles”, a spus Mărghitaş.

    Discuţii şi cu ministrul Mediului
    Mircea Mărghitaş a precizat că sindicaliştii au cerut şi ajutorul ministrului Apelor şi Mediului, Graţiela Gavrilescu. “În Sistemul de Gospodărire a Apelor există la nivel naţional un număr de 9.300 de salariaţi, iar la nivel judeţean există 171 de salariaţi. Săptămâna trecută, sindicatul nostru a trimis o adresă către ministrul Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, în care au fost prezentate toate problemele noastre. Sistemul de Gospodărire a Apelor se confruntă cu o situaţie deosebită, generată de Decizia 480 din 31 iulie 2015 prin care s-au sistat unilateral şi nelegal drepturile stabilite prin contractul colectiv de muncă”, a completat Mircea Mărghitaş.

    Clarificări necesare
    Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, le-a explicat sindicaliştilor de la SGA că uită să pună în balanţă anumite greşeli pe care le-ar fi făcut atât conducerea cât şi angajaţii SGA. Mai exact, nu au respectat o decizie din 2012 a Curţii de Conturi, fapt care s-a lăsat cu această măsură de diminuare a unor sporuri şi, implicit, a salariilor. “Problema este mult mai simplă decât o prezentaţi dumneavoastră şi colegii dumneavoastră. Aţi avut un control de la Curtea de Conturi şi s-a luat o decizie. Decizia nu a fost pusă în practică, faptul că a fost sau nu atacată este mai puţin important, pentru că ea îşi produce efectul, după care a venit din nou Curtea de Conturi, v-a dat din nou o decizie, pentru că nu aţi pus nici prima decizie în practică. Cert este că astăzi la bază discutăm de o decizie a Curţii de Conturi pe o legislaţie clară. Până instanţa nu se pronunţă, decizia curţii de Conturi este aplicabilă”, a precizat Liviu Pop.

    Singura soluţie: instanţele de judecată
    Liviu Pop a precizat că a încercat să medieze această problemă, doar că ea nu poate fi clarificată în acest moment decât în instanţă, având în vedere raportul Curţii de Conturi. “Am discutat cu doamna ministru Graţiela Gavrilescu din care am înţeles că s-au făcut nişte paşi pe Legea salarizării şi pe Legea de organizare şi funcţionare. Pentru că sunt două aspecte pe care trebuie să le lămuriţi la nivelul Ministerului Mediului, că sunteţi sau nu bugetari, că aveţi sau nu drepturi. Trist este că atunci când a venit acea decizie a Curţii de Conturi era o perioadă de aplicabilitate şi nu s-a luat nicio măsură. Nu mai intru în contractul colectiv de muncă, pentru că o clauză colectivă cuprinsă în contractul colectiv de muncă nu poate fi astăzi identificată de către nimeni, decât de către instanţă”, a spus ministrul Pop.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE