More

    Un sondaj anticipat

    Suntem încă departe de alegerile din anul viitor, dar o radiografie la zi a spectrului politic din ţara noastră prilejuieşte formularea unor concluzii de interes pentru viitoarele strategii electorale. Cele pe care le prezentăm în cele ce urmează rezultă dintr-un recent sondaj de opinie al INSCOP Research.

    Cercetarea atestă că dacă săptămâna viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, PNL ar obţine 42 % din totalul voturilor, iar PSD 35%. Este însă de apreciat că 37,4% din cei sondaţi nu au indicat o opţiune de vot. (23,6% sunt nehotărâţi, 9,3% nu merg la vot, iar 4,5 % s-au abţinut de la răspuns). De asemenea, până în iulie a.c., barometrul INSCOP Research a măsurat PSD împreună cu UNPR. Însă, deşi UNPR este prezent în coaliţia de guvernare, Gabriel Oprea şi alţi lideri ai partidului au făcut cunoscut că intenţionează să abordeze alegerile din 2016 pe cont propriu. Ceea ce a condus la măsurarea separată şi individualizarea în sondaj a acestui partid începând din luna septembrie.

    Consemnăm în aceeaşi măsură că în pofida prezenţei publice semnificative pe parcursul verii a lui Gabriel Oprea, UNPR se situează, în sondajul la care ne referim, la cota de 5,1 %, la acelaşi nivel cu UDMR, care are o bază electorală cunoscută şi verificată în timp.

    Pe de altă parte, unele partide mici au cotaţii sub pragul electoral, deocamdată la nivel de 3 %, fie pentru că au dezamăgit electoratul (PMP 2,5%, PRM 1,3%, PNŢCD 1%), fie că au în acest moment probleme la capitolul notorietate (ALDE, PSRO, PRU etc.)
    În ceea ce priveşte PSD, cel mai mare partid din România are şanse reale să crească semnificativ în sondaje. Congresul din luna viitoare reprezintă o bornă obligatorie, inclusiv pentru depăşirea defavorabilei percepţii a unui partid aflat la guvernare şi supus inevitabilei erodări. La care s-a mai adăugat şi obsesia unui „guvern al meu”.
    Desigur, suntem încă departe de campania electorală propriu-zisă, dar pentru prefigurarea bipolară stânga – dreapta spre care se îndreaptă politica românească, chiar şi sondajele de opinie anticipate pot avea valenţele unui reper demn de băgat în seamă.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE