More

    Farsa care poate deveni realitate

    marian-vanca-castelul-mediesul-aurit

    Pornită ca o farsă de 1 aprilie (n.r.) de departe cea mai reuşită farsă de Ziua Păcălelilor, în sensul că patru publicaţii din Satu Mare au preluat-o ca ştire pe bune), organizarea unui festival de calibrul Electric Castle la Satu Mare este până la urmă chiar realizabilă. Asta şi datorită celui care a pus la cale farsa, Marian Vanca, un tânăr IT-ist din Satu Mare, mare pasionat de festivaluri de acest gen.

    Marian a participat la numeroase festivaluri de muzică atât în ţară cât şi în străinătate şi putem spune că ştie cum se mănâncă asemenea evenimente. Ba mai mult l-a ajutat cu sfaturi pe fratele său Andi, cel care este PR Manager şi Head of Communications la Electric Castle.Şi apropo, faptul că Andi şi-a dat demisia din staff-ul de organizare a EC a fost tot o farsă (sic!).

    Totuşi de la o glumiţă, foarte de impact de altfel şi gustată de toţi sătmărenii, s-a ajuns ca lucrurile să capete o turnură serioasă în sensul că tot mai multă lume l-a contactat pe Marian pentru a face realizabil acest proiect.

    Acesta este şi motivul pentru care l-am abordat pe Marian, pentru a ne dezvălui cum ar fi posibil ca de la o farsă totul să devină realitate.

    GNV – Mai întâi am să te rog să ne spui câteva cuvinte despre tine.
    M.V.- M-am născut în 1992, în Satu Mare. Am urmat cursurile Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” din Satu Mare, profil matematica-informatică, intensiv informatică. Apoi, m-am înscris la Facultatea de Matematică şi Informatică, departamentul informatică, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Momentan, sunt masterand în anul II la Artificial Intelligence and Distributed Computing, tot din cadrul UVT. Am ales să studiez la această universitate fiindcă sunt pasionat de calculatoare, dar şi pentru că era locul 2 pe ţară la informatică, după Universitatea din Bucureşti. Iar acum am revenit acasă şi lucrez la proiectul de disertaţie, deoarece compania la care sunt angajat are un parteneriat cu UVT şi îmi fac lucrarea de diplomă în cadrul companiei.

    GNV – De unde ţi-a venit ideea cu farsa?
    M.V. – O facem cu toţii de 1 aprilie. Prima glumă a fost făcută de fratele meu Andi care a spus că a demisionat de la Electric Castle după care m-am gândit că ar fi amuzant să o „dezvolt”, cu ideea unui festival care momentan e doar unul imaginar. M-am gândit prima dată să scriu că va avea loc la Castelul Károlyi din Carei, însă acolo nu mi se pare că ar fi prins gluma, fiindcă nu ar fi suficient spațiu pentru un astfel de festival, deși e cel mai „arătos” castel pe care îl avem la noi, în județ. O altă variantă a fost cetatea din Ardud, însă nici acea zonă nu cred că e cea mai bună pentru un Electric Castle de Satu Mare. Uite așa, am ajuns la Castelul medieval Lónyai din comuna Medieșu Aurit, unde o atmosferă de tipul EC ar putea să prindă contur, mai ales că, teoretic, ar fi suficient spațiu pentru câteva zeci de mii de oameni acolo.

    GNV – Să-nţeleg că eşti un pasionat al festivalurilor?
    M.V. – Absolut! Sunt pasionat de festivaluri, printre care şi Electric Castle, probabil cel mai interesant proiect dintre festivalurile din România, în primul rând pentru că are loc într-o zonă panoramică din Bonţida, o localitate mai mică din judeţul Cluj. Din păcate, anul trecut nu am putut să ajung, fiindcă aveam un job la Timişoara şi lucram la un proiect important, însă am fost la festivalul Sziget, din Budapesta, unul dintre cele mai mari ale Europei. În acest an voi participa la ambele.

    GNV – Te-ai gândit vreodată că farsa ta ar putea să aibă până la urmă un asemenea impact şi chiar să devină realitate?
    M.V. – Sincer nu, însă în căpşorul meu visam la aşa ceva. Uite de pildă, am fost contactat de consilierul domnului primar din Medieşu Aurit, care părea interesat de idee. Nu am apucat să discutăm, însă tocmai azi (n.r. ieri) am fost la Medieş şi am “testat” zona. Probabil că se poate monta o scenă la castel, însă nu cred că e posibil să avem mai mult de 8-10.000 de participanţi. Şanturile din jurul castelului dezavantajează numărul publicului. Electric Castle a început cu 4 scene la prima ediţie. Ar fi frumos dacă s-ar putea amenaja şi alte zone din localitate pentru alte scene, locuri de camping, standuri etc. În concluzie, mi-ar plăcea să devină realitate, însă e nevoie de suport din partea autorităţilor şi de sponsori.

    GNV – Crezi că sătmărenii ar îmbrăţişa acest gen de evenimente?
    M.V. – Sunt ferm convins! Lumea chiar își dorește un astfel de festival și chiar și jurnaliștii își doresc unul. Am văzut că cineva a scris că în locul evenimentelor care sunt utilizate în scopuri politice (Zilele Orașului, Zilele Județului, Festivalul Vinului etc.), ar prefera un singur festival, unul precum Electric Castle. Sunt și eu de aceeași opinie, sunt prea multe evenimente de acest gen în Satu Mare. Printre altele, nu înțeleg de ce politicienii se încăpățânează să finanțeze astfel de evenimente, dar nu oferă, în schimb, absolut nimic pentru tineri. Eu unul sunt sătul de acestea fiindcă sunt făcute fără „cap”, doar pentru a obține câte un vot în plus.

    marian-vanca-3

    GNV – La cât crezi că s-ar ridica costurile pentru un asemenea eveniment?
    M.V. – Nu sunt expert, însă costurile sunt în functie de numărul de scene, line-up şi alte activităţi. La această întrebare răspunsuri ar putea veni probabil din partea lui Andi, mai degrabă.

    GNV – Care crezi că ar fi numele potrivit pentru un festival de acest gen la Satu Mare?
    M.V. – Mi-a plăcut numele de Golden Sound, propus de cineva pe blogul meu. Mă duce cu gândul la Balaton Sound, un alt mare festival din Ungaria, organizat de cei de la Sziget. În general, acolo găsești muzica de la Untold, plus trupe mari din hip-hop și ai și avantajul faptului că poți să te bălăcești în „marea” ungurească.

    GNV – Ai fost prezent la numeroase festivaluri de afară. Ce le diferenţiază faţă de ce avem aici la noi?
    M.V. – Dacă aş compara festivalurile din afară şi cele de la noi, aş spune că festivalurile din afară sunt ca un “mall mai mare”, vorba unui prieten din Bucureşti, cu experienta mai multa decât mine în festivaluri. Cred că încă mai e de lucrat la anumite aspecte, până când vom avea şi noi festivaluri ca afară, însă eu cred că suntem pe un drum bun. Momentan avem festivaluri în care un anumit gen de muzică predomină, însă Electric Castle cred că e primul care în acest an are o diversitate de genuri muzicale în line-up. Acest lucru îl putem întâlni la majoritatea festivalurilor mari din lume, precum Glastonbury, Sziget, Reading & Leeds, Lollapalooza, Coachella etc. Sunt de părere că diversitatea poate să atragă turişti şi de peste hotare.

    GNV – Dacă ar fi să te implici concret în organizarea unui asemenea festival, cum ai face-o?
    M.V. – Implicarea înseamnă, în primul rând, buget. O glumă poate deveni realitate poate încă de la anul, dacă se găsesc finanţatori din timp. Pe mine mereu m-a atras partea de management a line-upului. Mi-ar plăcea să fiu “băiatul care aduce trupele mişto”. Dacă ar exista finanţare, atunci probabil că s-ar putea găsi şi voluntari care să se implice în organizare. De exemplu, în acest an, EC a avut aproximativ 300 de voluntari, dar şi câteva sute de oameni de ordine, parteneri etc.

    GNV – Care sunt avantajele organizării unui asemenea eveniment?
    M.V. – Avantajele sunt multe. În primul rând că aduce mulţi bani la buget. Dacă ar fi să comparăm la festivalul de la Glastonbury (UK) se pun bilete la vânzare doar de 2 ori şi de fiecare dată se duc în 5-10 minute. Prietenii din Bucureşti au încercat sa cumpere şi până când au completat formularul, le-a apărut pop-up cu “sold out”. Cam 175000 de bilete vândute în 2 “rate”, în maxim 10 minute!

    GNV – În concluzie, pe când un Golden Sound la Satu Mare?
    M.V. – Dacă toate merg bine, de ce nu, chiar de la anul viitor. Ceva îmi spune că poate aș reuși să îl conving și pe Andi să ne dea o mână de ajutor cu unele lucruri (o colaborare cu Electric Castle, de ce nu?) dacă s-ar ajunge la ceva concret. În concluzie, numai cu ajutorul vostru poate să devină realitate ceea ce acum câteva zile a părut doar o glumă sau doar un vis! Până atunci, nu uitați: WE ARE THE PEOPLE!

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE