More

    Scenarii pentru demiterea lui Tăriceanu

    Călin Popescu Tăriceanu este preşedintele Senatului din 10 martie 2014. Adică de doi ani. Nimic nu anunţa însă decizia luată brusc de PNL. Şi totuşi, co-preşedinta partidului, Alina Gorghiu, a anunţat că liberalii au început să adune semnături pe baza cărora vor să îl debarce din funcţie pe actualul lider al Senatului, catalogat drept „persoană toxică”.

    Urmează să vedem câte semnături se vor strânge. Însă o decizie ca cea luată de PNL s-ar cuveni să aibă un motiv temeinic, confirmat de anumite fapte şi declaraţii imputabile celui vizat pentru demitere, care să fi revoltat opinia publică. Şi apoi, sunt îndeplinite oare condiţiile legale şi statutare care stipulează cum şi de către cine poate fi iniţiat şi finalizat un asemenea demers? Logic ar fi ca cei care i-au dat girul pentru accederea în funcţie să fie aceiaşi care îi solicită debarcarea.

    Adevărul este că scena politică se inflamează din nou. Potrivit unor surse din Kiseleff, şi Liviu Dragnea doreşte mazilirea lui Tăriceanu din fruntea Senatului, cu toate că mişcarea s-ar putea solda cu pierderea majorităţii pe care PSD se bazează în Senat. Dragnea l-ar prefera în locul lui Tăriceanu pe liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor. Aceleaşi surse susţin că încă din vara lui 2014, când prezidenţiabilul Victor Ponta lăsa să se înţeleagă că l-ar putea numi pe Tăriceanu premier, Dragnea s-a supărat. Ca dovadă, o dată cu prăbuşirea Guvernului Ponta, conducerea PSD a avut relaţii din ce în ce mai reci cu Tăriceanu.

    Pe de altă parte, protocolul PSD-UNPR are vizibile sincope. Liderii UNPR ar susţine demersul de debarcare a lui Tăriceanu, fiind nemulţumiţi că acesta i-a exclus de la masa negocierilor şi a forţat mereu mâna PSD în dauna UNPR. În plus, s-a putut afla, însă, că mai mulţi progresişti se gândesc să treacă la ALDE.

    Oricum, scaunul lui Călin Popescu Tăriceanu din fruntea Senatului se clatină. Sperăm totuşi că se va dovedi zadarnică intenţia PNL de-a îl oferi lui Vasile Blaga, care, înainte de-a deveni liberal, a fost un prieten apropiat al lui Traian Băsescu. Să îi fi trecut?

    Voicu D.Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE