More

    Diabetul, noua boală a secolului

    szylagy

    Directorul Centrului de Diabet din cadrul Spitalului Județean, Iosif Szilagyi, atrage atenția că sedentarismul și alimentația proastă duc la obezitate. O persoană supraponderală are toate “șansele” să facă diabet, susține doctorul Iosif Szilagyi. De altfel, diabetul a început să fie tot mai prezent în rândul populației din județ.

    Incidența diabetului, în creștere
    Doctorul Iosif Szilagyi atrage atenția că incidența diabetului este în creștere în rândul populației din județ. Atât a adulților cât și a copiilor. ”În ultimii ani este într-adevăr o creștere, dar nu doar în rândul copiilor, ci a întregii populații. Alarmant este mai mult creșterea numărului de diabetici în rândul adulților. Însă există și la nivelul copiilor. La copii vorbim în cea mai mare parte de diabetul de tip I și mai puțin despre diabetul de tip II. Până acum nu a existat, nu am avut copii cu diabet de tip II. A apărut și la vârste relativ tinere sau chiar foarte tinere”, a precizat Iosif Szilagyi.

    diabet-735x400

    Obezitatea, cea mai mare problemă
    Iosif Szilagyi a mai declarat că modul de viață alterat al persoanelor – predispuse la excese alimentare și sedentarism – cauzează apariția diabetului. ”În primul rând există o necesitate de modificare a stilului de viață. Aici intră obiceiurile alimentare. Să zicem, în primul rând, combaterea sedentarismului. Necesitatea de a se ridica mai des oamenii din fața calculatorului și de a face acele 30 de minute de mișcare în timpul zilei. Alături de mișcare este nevoie de o alimentație sănătoasă. Mâncarea să nu fie prea mult preparată”, a mai spus Iosif Szilagyi.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE