More

    Colecţie unicat de cutii de chibrituri

    333

    Nagy Levente este un colecţionar de cutii de chibrituri din Carei care a pus pasiune în aceste piese a căror destinaţie este de regulă coşul de gunoi. Cu peste 10.000 de cutii, careianul are una dintre cele mai mari, dar şi dintre cele mai spectaculoase colecţii din ţară. În vârstă de 49 de ani, el ne-a mărturisit că a început să colecţioneze cutii de chibrituri încă de când avea 9 ani. A acumulat piese atât de multe şi atât de interesante încât participă cu ele la expoziţii. Cea mai importantă este o cutie care „a făcut“ Al Doilea Război Mondial.

    Piese rare
    Foarte meticulos în tot ceea ce face, Levente îşi păstrează cutiile aranjate după categorii: chibrituri de mari dimensiuni, pentru şeminee, chibrituri anti-vânt şi hidrorezistente, chibrituri minuscule şi cele pentru grill. Pe urmă vin cele vechi şi foarte vechi, de peste 50 de ani, precum şi cele „în serie“, ilustrând cărţi de joc, sporturi, mărci de ţigări, femei goale, sticle de vin. De asemenea, le selectează şi în funcţie de ţara în care au fost produse. În acest sens cea mai interesantă piesă este o cutie de chibrituri ce provine din Biafra, o fostă ţară central africană „născută“ dintr-o lovitură de stat şi care a „supravieţuit“ doar trei luni.

    Nagy-Levente2
    Indiscutabil cea mai de preţ piesă din toată colecţia, dar şi aceea care are o poveste emoţionantă, este o cutie de chibrituri care a aparţinut bunicului colecţionarului, luat prizonier de ruşi în cel de-Al Doilea Război Mondial.

    „Bunicul a luptat în armata maghiară şi a căzut prizonier la ruşi, unde a fost deţinut o bună perioadă de timp. Singurul lucru care-l apropia de casă era o banală cutie de chibrituri, aşa că pentru el, aceasta era de mare preţ. Ca să nu-i fie confiscată, ştiind că ruşii erau mari «colecţionari» de orice obiecte provenite de la deţinuţi, bunicul a pus o bucată de hârtie în interiorul cutiei pentru a atenua zgomotul produs de beţişoare, atunci când i s-a făcut percheziţia corporală. Bunicul s-a întors din prizonierat împreună cu deja celebra cutie şi vă daţi seama că această piesă este de departe cea mai dragă mie“, ne povesteşte Nagy Levente.

    Colecţia nu este de vânzare
    Fiecare cutie a colecţionarului are un preţ, dar valoarea colecţiei e inestimabilă, crede el.

    „Această colecţie nu a fost, nu este şi nu va fi de vânzare. Nu mă opresc din colecţionat chibrituri şi mă bucur că acum, odată cu răspândirea internetului, pot să-mi dezvolt relaţiile cu alţi colecţionari. Nu am nicio reţinere însă să scotocesc şi prin podurile vechi, acolo am avut de multe ori surpriza să dau peste «mici comori», după cum de multe ori am reuşit să recondiţionez cutii foarte valoroase recuperate din pubele. Dacă ar fi să estimez valoarea în sine a colecţiei, sunt sigur că este destul de mare, însă nu vă voi da o sumă certă, asta şi fiindcă soţia m-ar lăsa o vreme nemâncat dacă ar şti cât am cheltuit până acum“, spune amuzat Nagy Levente.

    nagy-levente5
    Puţini ştiu însă că pasiunea lui pentru colecţii nu se limitează doar la cutii de chibrituri, ci colecţionează insigne şi cărţi poştale, pe care într-un viitor apropiat doreşte, de asemenea, să le prezinte într-o expoziţie.

    Careianul speră ca în cel mai scurt timp să organizeze o nouă expoziţie, mai ales că acum, la Carei, castelul a fost renovat, acesta putând fi o gazdă perfectă pentru colecţiile lui, nu doar de cutii de chibrituri, ci şi pentru colecţiile de insigne şi cărţi poştale.

    Nagy-Levente3

    Nicolae Ghişan

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE